//

Пресвята Євхаристія – «протиотрута» від наслідків індивідуалістичного суспільства. На молитві «Ангел Господній» з Папою Бенедиктом XVI 26 червня 2011

У неділю, 26 червня 2011 р., коли в багатьох країнах світу, серед яких Італія та Україна, відзначалося свято Пресвятої Євхаристії, Папа Бенедикт XVI цій темі присвятив своє слово перед проказуванням молитви «Ангел Господній», промовляючи до кількох тисяч паломників, що зібралися на площі Святого Петра у Ватикані.

 

«Пресвята Євхаристія, – сказав Святіший Отець, – є, немовби, пульсуючим серцем, яке оживляє усе містичне тіло Церкви – суспільний організм, який повністю ґрунтується на духовному, але конкретному зв’язку з Христом». Папа пояснив, що без Євхаристії Церква, просто-на-просто, не існувала б, бо саме вона «творить з людської спільноти таїнство сопричастя, здатне нести Бога світові та світ вести до Бога».

 

«В дедалі індивідуалістичнішій культурі, що нею є та, в яку ми занурені в західних суспільствах, і яка намагається поширитись по всьому світі, Пресвята Євхаристія становить, свого роду, “протиотруту”, яка діє в думках та серцях віруючих, постійно засіваючи в них логіку спільності, служіння, взаємності, одним словом, логіку Євангелія», – сказав Бенедикт XVI, пригадуючи, що прикладом такого нового стилю життя є первісна християнська громада Єрусалиму, яка жила в братерстві, маючи все за спільне, дбаючи, щоб нікому нічого не бракувало.

 

За словами Святішого Отця, також і протягом наступних століть, не зважаючи на людські помилки та обмеження, Церква й надалі була силою сопричастя у світі. «Причастя Христового Тіла є ліками для розуму і волі, щоб наново відчути смак істини та спільного добра», – сказав Бенедикт XVI, закликаючи молитися до Пресвятої Богородиці, навчаючись у «школі Марії» справді євхаристичного життя, відкритого на Бога та на ближніх.

 

Джерело: Радіо Ватикан