//

Підписана угода між Святійшим Престолом і Чорногорією

Папа Бенедикт XVI дав аудієнцію главі уряду Чорногорії Ігорю Лукшичу, який прибув до Ватикану для підписання Основної угоди з правових аспектів взаємин між цією балканською країною і Святійшим Престолом. Зокрема, угода стосується визнання за Католицькою Церквою і її основними структурами статусу юридичної особи публічного права в лоні цивільного суспільства. Документ підтверджує «чудові стосунки, які склалися між Святійшим Престолом і Чорногорією після отримання країною незалежності», наголошується в комюніке Залу Друку Ватикану. Текст угоди, яка вступить в дію після обміну ратифікаціями, особливо піднімає питання свободи і незалежності апостольської діяльності Церкви в Чорногорії, а також свободи культу і діяльності в області культури, освіти, добродійності і душпастирства. У тексті йде мова і про управління семінаріями, про духовну опіку Озброєних сил, про душпастирство у в'язницях і лікарнях.

 

Зі сторони Святійшого Престолу Основну угоду підписав держсекретар кардинал Тарчизіо Бертоне, а з боку Чорногорії – глава виконавчої влади Ігор Лукшич. В ході бесіди сторони обмінялися думками з  деяких актуальних тем міжнародного стану в перспективі європейської і євроатлантичної інтеграції, і зупинилися особливо на зусиллях чорногорського уряду по просуванню миру і рівноваги між народами і віросповіданнями цієї країни. Була підтверджена також воля до продовження конструктивного діалогу на користь Церкви і держави.


Нагадуючи про те, як в 2006 році Святійший Престол визнав повернення Чорногорії в міжнародне співтовариство, встановивши з нею дипломатичні стосунки, кардинал Бертоне із задоволенням відзначив «широкий політичний консенсус» довкола підписаної угоди. «Треба сподіватися -- сказав він -- що незабаром можна буде перейти до обговорення в парламенті і ратифікації». Держсекретар підкреслив, що Католицька Церква «не шукає привілеїв, тим більше в збиток іншим конфесіям», але хоче лише «визначити правові рамки і взаємини з цивільною владою для загального блага країни». «Святійший Престол щиро бажає -- сказав він на закінчення -- щоб дана угода сприяла зросту взаєморозуміння і ще пліднішої співпраці між релігійними спільнотами на благо країни в цей важливий період її історії».

 

Джерело: Радіо Ватикан