//

Російські православні та польські католики Ісландії солідарні

Російський православний парох столиці Ісландії попросив католиків  зберігати ікону Володимирської Божої Матері, яка виставлена для вшанування в його церкві, на час його літньої відпустки. Отець Тімофєй Золотускій 12 червня, на свято Зіслання Святого Духа, переніс її з процесією з каплиці святого Миколая, що знаходиться в його домі, до католицької катедри Христа Царя у Рейк’явіку.

 

У катедрі ікону привітав генеральний вікарій ісландської єпархії отець Патрік Брін з численними католиками, що прибули на Літургію польською мовою. Після урочистого встановлення ікони перед вівтарем під спів пісні "Чорна Maдонна" православний священик виголосив по-польськи до вірних промову. Він підкреслив, що Марія об'єднує своєю опікою всіх, які до Неї звертаються з вірою і надією. Ікона зберігатиметься протягом всього часу відпустки отця Золотуского в монастирі сестер, що знаходиться на цій самій вулиці, що й католицька катедра і православна каплиця. Католицькі монахині перед нею молитимуться щоденні літургійні молитви.

 

Парох столиці Ісландії, що належить до Московського патріархату, здавна дружить з місцевими католиками, а особливо з поляками. Минулого року він улаштував спеціальне богослужіння за всіх жертв катастрофи літака президента Леха Качиньського під Смоленськом і склав співчуття польському консульству в Рейк’явіку від імені всієї місцевої православної спільноти.

 

За матеріалами Radio Watykańskie