//

Антуан Аржаковський завершив діяльність на посаді директора Інституту екуменічних студій

22 червня в УКУ відбувся семінар «Інституту екуменічних студій – 7 років: підсумки діяльності та перспективи розвитку». Семінар став завершальним пунктом діяльності Антуана Аржаковського на посаді директора Інституту.

 

На думку президента ІЕС о. Івана Дацька, такий крок Антуана Аржаковського – це ознака зрілості Інституту: «Ми не боїмося свіжих ідей та є відкритими до нових викликів», – зазначив він.

 

Під час семінару Антуана Аржаковського нагородили відзнакою «Золотий герб міста Львова» від міського голови Андрія Садового.

 

Антуан Аржаковський подякував усім причетним до створення та діяльності Інституту: «Зараз Інститут міцно стоїть на ногах, тому ми певні, що можемо розвиватися далі. Мене запросили в Париж у Коледж бернардинців, який є одним із найстаріших у світі. Там я працюватиму у напрямі політичного богослов’я. Хочу відродити, те що є зараз актуальним – зв’язок між демократією та духовністю».

 

Владика Венедикт, висловлюючи подяку Антуанові Аржаковському, зазначив: «Нашу Церкву в ХІ ст. потрясло велике лихо – роз’єднання, ця рана кровоточать дотепер. Завдання та покликання, яке Бог кладе на нас, – свідчити про єдність, зокрема на ґрунті УГКЦ. Антуан Аржаковський – це особливий приклад єдності. Дякуємо, що ви будили у нас цей дух любові, пригадали нам нашу ідентичність та покликання».

 

Сам Антуан Аржаковський наголосив: «Я повірив, що створення Інституту були Божою волею, і саме Львів є надзвичайним місцем для такого синтезу. Мене зворушили віра і свобода, якими обдарував нас цей університет. Я горджуся нашими студентами, які багато працюють, навчаючись у двох університетах, але не хочуть відділяти віру від свого повсякденного життя. Наші студенти також працюють в архівах СБУ, викривають злочини минулого та шукають шляхи примирення. Церква мучеників є силою відродження для України та Європи».

 

Від часу створення ІЕС у 2004 році випускниками Інституту стало 85 людей. Інститут екуменічних студій співпрацює з багатьма партнерами, зокрема НУ «Львівська політехніка», Львівським національним університетом ім. І.Франка, міжнародною Федерацією «Лярш», Львівською міською радою, Львівською обласною радою  та адміністрацією, Папською Радою для сприяння християнської єдності, католицькими університетами Європи  тощо.

 

Довідка.

Антуан Аржаковський народився 5 жовтня 1966 року Парижі. Закінчив Сорбоннський університет, опісля – Вищу школу соціальних наук, де здобув ступінь доктора історичних наук. До переїзду у Львів працював директором Французького коледжу при Московському державному університеті, потім – аташе з питань освіти в Посольстві Франції в Україні, заступником директора Французького культурного центру в Україні.

З 2004 року очолював Інститут екуменічних студій УКУ. Доктор Антуан Аржаковський є автором багатьох публікацій та книжок, зокрема відомої книги «Бесіди з Блаженнішим Любомиром Гузаром. До постконфесійного християнства», а також учасником міжнародних конференцій та семінарів.

Прес-служба УКУ