//

Протестанти атакують католицький район в Белфасті (відео)

Вже дві ночі поспіль триває масове заворушення на релігійному ґрунті в ірландському місті Белфаст. Близько 100 агресивно настроєних молодиків-протестантів у масках напали на католицький район в ніч з понеділка на вівторок, закидавши саморобними бомбами та камінням будинки і поліцейські авто.


Після того, як один фотограф отримав вогнепальне поранення в ногу, поліція порекомендувала журналістам триматися подалі від району заворушень – повідомляє Today News.


Як повідомляє ВВС, ця сутичка в католицькому районі Шот-Стренд, що розташований у переважно протестантській частині Белфасту, є найбільш серйозною за останнє десятиліття.


Влада звинувачує в організації атаки угрупування «Добровільні сили Ольстера» (Ulster Volunteer Force).


Згідно повідомлень правоохоронних органів, насильство в ніч з понеділка на вівторок почалось після того, як група молодих осіб вийшла з районів Маунт і Каслрі-Стріт та направилась в католицький анклав Шот-Стренд. В розпалі атаки на вулицях були присутні близько 700 осіб – передає The Wall Street Journal.


Ситуація в Північній Ірландії розпалюється перед щорічним парадом 12 липня, в якому беруть участь тисячі членів протестантського ордену оранжистів. Оранжисти (Orange Order) є найчисленнішим протестантським орденом Ірландії. Його було створено в 1795 році, він налічує понад 75 тисяч членів як у Північній Ірландії, так і в Ірландській Республіці – повідомляє newsru.ua.


Заворушення відбулися на одній із 30 територій Белфасту, де знаходяться високі барикади, що розділяють ірландських католиків та британських протестантів. Не зважаючи на підписаний у 1998 році у Страсну П’ятницю мирний договір у Північній Ірландії, ці барикади збільшуються у розмірі та кількості – повідомляє РИА Новости.


Сутички між католиками і протестантами розпочались ще на початку ХХ століття, коли перші католики переселилися у район Шот-Стренд і почали будувати свої школи та церкву св. Матея. Місцеві протестанти докладали усіх зусиль, щоб католикам було важко знайти роботу. У 1920-22 роках між ними тривала війна, в результаті якої загинуло 500 осіб. Після того було ще кілька масових заворушень, в результаті яких гинули люди (переважно католики).


У 1998 році було підписано мирну угоду, що мала б покласти край конфлікту між громадами католиків і протестантів у Північній Ірландії. Однак найбільш радикальні представники продовжили вносити напругу у відносини між сторонами. Після повторного спалаху насильства у 2002 році представники обох спільнот проводять формальні регулярні зустрічі, метою яких є зменшити напругу між ними – повідомляє ВВС.


Поліцію, що намагалась стримати вчорашнє насильство, представники «Добровільних сил Ольстера» впродовж чотирьох годин закидали камінням, саморобними бомбами, в т.ч. бензиновими, а також намагались осліпити лазерами.