//

Представники УПЦ демонстративно покинули зустріч керівництва Херсонської ОДА з представниками релігійних організацій

20 червня 2011 року відбулась нарада керівництва Херсонської обласної державної адміністрації з представниками релігійних організацій Херсонщини. Представники УПЦ (Московського Патріархату) зірвали зібрання, продемонструвавши не бажання бути присутніми на заході поруч з іншими конфесіями. Попри особисті спроби губернатора переконати їх залишитися, протоєрей Василій Поценко і секретар Херсонської єпархії УПЦ (МП) Феофан Михайлов покинули приміщення.

 

Як йдеться у повідомленні інформагенції «Український Херсон» під назвою «Урок нетолерантності від УПЦ (МП)» , причиною для такої поведінки представників УПЦ (МП) стало не бажання слухати звернення представника Київського Патріархату, присвячене початку радянсько-німецької війни 22 червня 1941 року.  В зверненні отця Іоанна Замараєва йшлося, зокрема, про необхідність прощення та примирення напередодні чергової річниці війни, виходячи з християнської етики прощення та покаяння. Це звернення пропонувалося підписати усім представникам конфесій, які брали участь у  зустрічі.

 

У тексті звернення наголошувалося, нинішня річниця 22 червня: «День скорботи і пам’яті загиблих і це достатній привід замислитися над нашою історичною долею. І хай невпевнено, але все таки простягнути один одному руки. Цього дня ми повинні єднатися у помислах, духовних зусиллях та вчинках заради миру і добра, суспільної злагоди та гармонії. Закликаємо Вас, дорогі браття і сестри, піднести свої молитви до Всемилостивого Бога, аби у нашій країні вщухли пристрасті, завжди панував дух терпимості, миру і благодаті!».

 

Як йдеться у повідомленні, заклик до примирення очевидно не сподобався представникам УПЦ, а можливо не сподобалося те, що на зустріч керівництво Херсонської обласної державної адміністрації запросило не лише УПЦ, а й  представників інших конфесій. Отримати відповідь на це запитання журналістам «Українського Херсону» не вдалося, оскільки телефон керуючого Херсонською єпархією УПЦ архиєпископа Херсонського і Таврійського Іоанна (Сіопка) мовчить.

 

Джерело: РІСУ