//

УПЦ МП захопила два стародавні храми

Глава комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Володимир Яворівський повідомив, що підконтрольна Москві Українська православна церква захопила дві стародавні церковні святині - Михайлівську церкву і Вознесенський собор у Переяславі-Хмельницькому.

 

«Таке рейдерство не могло відбутися без допомоги влади», - зазначив Яворівський, уточнивши, що захоплення двох храмів сприяв голова Київської обласної адміністрації Анатолій Присяжнюк.

 

Перші сигнали про те, що Московський патріархат підбирається до православних святинь, з’явилися ще в квітні. Працівники розташованого на території Михайлівської церкви Музею Сковороди повідомили депутатам, що їм наказано покинути цю територію, оскільки церква перейде до Московського патріархату. Така ж доля спіткала Музей архітектури часів Київської Русі і Музей Одягу.

 

Не менш драматично події розгортаються навколо іншої святині - Вознесенського собору.

 

До цих пір собор був у сфері управління Міністерства культури України, на балансовому обліку Національного історико-культурного заповідника «Переяслав». У соборі є діорама «Битва за Дніпро», яка відтворює події форсування Дніпра восени 1943 року.

 

З початку 1990-х років громада Київського патріархату домагається від влади рішення про відновлення в стародавній святині богослужінь. Але влада відмовлялася це зробити через те, що музей-діораму неможливо перемістити з храму в інше місце.

 

У 1996 році міськрада Переяслав-Хмельницького вирішила: після перенесення діорами в новозбудоване приміщення Вознесенський собор буде переданий Свято-Вознесенській громаді УПЦ Київського патріархату. Раніше громада Київського патріархату повідомила, що регулярно здійснює богослужіння поруч із собором, не залишаючи надії, що зможе з часом молитися і в самому храмі.

 

Однак, за інформацією Яворівського, тепер собор опинився в руках Московського патріархату. Якщо це відповідає дійсності, музей «Битва за Дніпро в жовтні 1943 року» може спіткати доля музеїв, розташованих на території Михайлівської церкви.

 

«Стурбований ситуацією сформований комітет Верховної Ради провів виїзне засідання в Переяславі-Хмельницькому. Однак нас, народних депутатів, навіть не пустили на територію собору. До нас вийшов недбало одягнений священик і сказав: «Вхід закритий», - стверджує Яворівський.

 

Але що найбільше здивувало Яворівського - присутні при цьому представники Міністерства культури і мер Переяслав-Хмельницького сором'язливо ховали очі і відмовлялися брати участь в розмові.

 

Нагадаємо, представники УПЦ МП, які силоміць намагались захопити український храм у селі Кам’янка Донецької області, подали до суду, щоб перевести церкву під свою юрисдикцію. Священнослужителі Київського патріархату не згодні з цим, адже вони протягом останніх 16 років своїми силами відбудовували церкву.

 

Джерело: tyzhden.ua