//

Поступ в діалозі між Ватиканом і п’ятидесятниками

Триває хід переговорів між Апостольською Столицею і п’ятидесятниками. Цього разу вони стосувалися ключового для цієї спільноти поняття, а саме харизм.


16 червня завершилася чергова сесія цього діалогу. Обидві сторони прийшли до згоди у ключових питаннях, а саме, визнали той факт, що Святий Дух абсолютно вільно і безкорисливо уділяє надмір дарів, а також і те, що Церква покликана «розрізняти духи». Були також обумовлені біблійні підстави вчення про харизми, а також був вироблений їх історичний і богословський аналіз. Піднімалися питання спонтанного характеру духовних дарів і їх тривалості, роль мирян і духовенства в розпорядженні духовними дарами. Дискусії триватимуть ще довго. Теми зустрічей експертів на найближчі роки вже розписані. Ними будуть в порядку черговості: розпізнавання духів, зцілення, пророкування. Даний етап діалогу повинен завершитися публікацією загального документу від імені Папської Ради із сприяння єдності християн і керівництва п'ятидесятників. Очікується, що це відбудеться через чотири роки.


У виданому за підсумками зустрічі комюніке відзначено, що метою діалогу поки що не є «структурна єдність». Швидше, йдеться про краще взаємне пізнання і взаємну пошану. В той же час, із задоволенням підкреслено, що, не дивлячись на очевидні відмінності між обома традиціями, вже тепер існує багато точок, відповідно до яких сторони між собою погоджуються.


За матеріалами Radio Watykańskie