//

Християни Єгипту виступили проти нового законопроекту, який «дозволяє» будівництво церков

Єгипетська організація з прав  людини (EOHR) звернулася в неділю, 19 червня, до уряду з проханням відкликати законопроект про храми, який був сильно розкритикований різними християнськими конфесіями Єгипту. Церкви спільно заявили, що законопроект є наслідком дискримінаційного відношення до християн.


Законопроект лише децентралізує існуючий закон. Рішення про передачу питання про долю храмів на розсуд місцевої влади направлене проти християнської меншості, вважають противники закону.


На початку червня єгипетський уряд виніс на громадське обговорення законопроект з 6 статей, розроблений Міністерством розвитку Єгипту, який повинен регулювати будівництво християнських храмів в країні. Як заявлялося раніше, закон покликаний дарувати християнам і мусульманам рівні права на будівництво культових будівель, до чого протягом багатьох десятиліть закликали коптські християни.


Новий закон повинен замінити так званий Декрет «Hamayouni», який є пунктом в єгипетському законі, регулюючим будівництво і обслуговування Церков з часів імперії Османа. Декрет передбачає попереднє схвалення з боку вищої виконавчої влади, тобто в даний час — президента або прем'єр-міністра, який повинен давати дозвіл на будівництво  нової церкви або розширення чи відновлення існуючих.


У новому проекті повноваження по схваленню будівництва храмів передаються владі на місцях. У випадку якщо вони не виносять ухвали протягом 2 місяців, прохання про будівництво церкви вважається автоматично схваленим.
У спільній заяві, зробленій минулого тижня, Коптська, Англіканська і Католицька церкви відкинули запропонований законопроект про храми. Вони зажадали прийняти поправки до ряду статей, перш за все до тих, які наказують, що храми повинні мати площу 1000 кв. м., що було б дуже складно здійснити, і що між культовими будівлями має бути відстань як мінімум 1 км.


Останній пункт регулярно використовувався раніше владою Єгипту для того, щоб відмовити християнам в будівництві храмів. Кожного разу, коли християни хотіли побудувати церкву, мусульмани, які не бажали цього, могли заявити, що вони вже запланували проект мечеті в межах 1 км. від передбачуваного місця будівництва церкви, що і використовувалося як привід для відмови в будівництві храму.


Система видачі ліцензій і дозволів, згідно з якою дозвіл видаватиметься не вищою владою, а місцевою адміністрацією, також приречена на невдачу, говориться в спільній заяві церков. Ними знову було висунуто вимогу, щоб умови для видачі ліцензій були стандартизовані і зрівняні для церков і мечетей.


В останній заяві, зробленій Каїрським дослідницьким інститутом з прав людини, говориться, що законопроект «був висунутий поспішно і без відповідного розгляду всіма сторонами».


EOHR закликав також до незаконодавчих заходів з подолання різних юридичних і бюрократичних проблем, пов'язаних з будівництвом храмів.


Представник Католицької Церкви монс. Рафік Грейк із цього приводу зазначає: «Сумнозвісна бюрократія Єгипту мала звичай підривати всі спроби побудувати церкви. Коли заходить мова про будівництво, то спочатку немає потрібного інженера; потім,  необхідний чиновник десь зникає... І так може продовжуватися протягом багатьох років».


Дискримінація по відношенню до церков існує і на іншому рівні. Раніше заява могла бути розглянута лише у випадку, якщо було необхідне число віруючих (інколи до 100 000 чоловік). Крім того поліція або військові під будь-яким приводом могли зупинити будівництво церкви.


Не менш серйозною проблемою, з якою стикаються християни є опозиція у вигляді фундаменталістів і груп салафітів, які часто навіть перешкоджають християнам молитися у вже існуючих церквах. Ця проблема є особливо гострою в таких областях країни, як Луксор і Арман. У селах, де населення живе дуже бідно, фундаменталісти також докладають всіх зусиль, щоб запобігти церковному будівництву.


Сьогодні особливо висока потреба в нових християнських храмах в містах-супутниках, побудованих довкола Каїру, заявив Грейк в інтерв'ю Asia News.

 

Джерело: Седмица.Ru