//

Християни Сирії побоюються повторення Іраку

"Якщо у Сирії станеться хаос, місцеві християни першими стануть його жертвою", – сказав радіо Ватикану мелхітський патріарх. Григорій III Лахам вважає, що Захід не може належно розпізнати ситуацію в цій країні, і 80 відсотків з того, що подають про неї європейські ЗМІ, є фальшивим. За словами глави мелхітських католиків у Сирії частішими є напади на поліцію, ніж атаки військ на цивільне населення. Збройні демонстрації організовують чужі, а не сирійці. Зовнішній тиск з метою примусити президента Асада піти у відставку міг би спричинити мусульманські атаки на християн, які до цього часу раділи в Сирії значною свободою. Вони опинилися б у подібній ситуації, як в Іраку, - сказав патріарх Григорій.

 

Також сиро-католицький митрополит Дамаску вважає, що будь-які зміни в Сирії, якщо вони підуть у напрямку нетерпимості, дискримінації та конфліктів, можуть вдарити по християнській меншості, яка в даний час становить близько 5 відсотків 21-мільйонного населення країни. Архиєпископ Грегоріос Еліас Табе сказав італійському католицькому агентству SIR, що його країна потребує еволюційних реформ у бік демократії, щоб не потрапити до рук фундаменталістів. Подібну стурбованість висловив халдейський єпископ Алеппо в Сирії, Антоніе Аудо, який вважає, що фанатики під прапором свободи і демократії прагнуть дестабілізації, а також ісламізації країни.

 

Про збереження в Сирії дотеперішнього плюралізму, а також  міжрелігійного та міжкультурного порозуміння піклується і о. Паоло Далл'Огліо, який вже протягом 30 років там бере участь у християнсько-мусульманському діалозі. Цей італієць побоюється анархії та кровопролиття. На його думку, потрібне дипломатичне посередництво, а не військова інтервенція. "Тут християни хотіли б бути посередником між різними групами. Однак, зараз дуже бояться, щоб не опинитися в подібній ситуації, як в Іраку, що змушувало б їх до втечі", – сказав Радіо Ватикану італійський єзуїт, що працює в Сирії.

 

За матеріалами Radio Watykańskie