//

Отець Ломбарді про Папу: священик впродовж 60 років

29 червня відзначатимемо 60-ту річницю священичих свячень Папи Бенедикта XVI. Церква готується до відзначення цієї події з великою радістю. Конгрегація клиру заохотила єпископські конференції проводити подячні богослужіння, а також молитви, зосереджені особливо на Поклонінні Найсвятішим Тайнам, за покликання до священства – просячи Виноградаря, щоб послав нових працівників у Його виноградник.

 

Життя Бенедикта XVI є воістину священичим життям. Він отримав покликання, коли був ще дуже молодим, його навчання в семінарії було перерване лише драматичним досвідом ІІ світової війни, і він був висвячений у віці 24 роки разом з його старшим братом і великою групою молодих осіб, котрі вже підтвердили свою вірність Богові і Церкві. Їхніми прикладами для наслідування були священики на кшталт молодого Алоїза Андріцкі, котрого вбили в Дахау у 1943 році у віці 31 року, і беатифікація якого відбулася кілька днів тому. Коли він входив до концтабору, то поклявся: “Ми ніколи не забудемо нашого священства, ні на хвилину”.

 

Папа Бенедикт запропонував кілька піднесених роздумів стосовно священства, як минулого року, на завершення Року Священства. Очевидно, що його слова виростають із самої глибини його особистого досвіду благодаті, прийнятої і розвинутої з вірністю. Один його вислів особливо мені пригадується:

 

Ця завзятість Бога, котрий довірив Себе людству і, усвідомлюючи нашу слабкість, тим не менше вважає людину здатною діяти і бути присутньою на Його місці – ця завзятість Бога є істинною величчю, прихованою у слові "священство"”.

 

Ми приєднуємось в дусі до молитви Папи, просимо про благодать слідувати його прикладу покори і радісної вірності на служінні цьому завзятому Богу, надихаючи нові покликання і поширюючи святість усіх священиків.


За матеріалами Vatican Radio