//

Археологи Ватикану знайшли під Римом зображення ІІІ століття (відео)

Папська комісія священної археології є у Ватикані органом, відповідальним за догляд за давніми цвинтарями та іншими артефактами часів перших християн. Нещодавно її працівники віднайшли гіпогей (підземний склеп) ІІІ ст., що належав родині Аурелії в Римі.


Розповідає Рафаелла Гіліані, археолог Папської комісії священної археології:
«Малюнки зображають життя родини Аурелії. Як можемо бачити з малюнків, родина була заможною і мала багато будинків. На малюнках бачимо, як будували ці будинки і сади в часі Римської імперії. Ці сцени були натхнені поемами Гомера, в основному історією про Одіссея».


Впродовж десяти років команда археологів працювала над відновою гіпогею, історія якого сягає ІІІ століття, але він був віднайдений у 1919 році.


Ватикан та група археологів кажуть, що реставрація цієї підземної каплиці відкрила нові погляди на життя родини Ауреллії, а також переходу язичників у християнство.


Розповідає монс. Джованні Карру, секретар Папської комісії священної археології:
«Ця знахідка є важливою, оскільки фрески представляють початок, перехід від язичництва до християнського життя. Ці фрески є ще досить класичними язичницькими фресками, однак серед них є кілька вже християнських малюнків та ілюстрацій, тому тут спостерігаємо певний перехідний період, коли християнство, як релігія зі Сходу, входить до Риму.»


Розповідає Фабріціо Бісконті, директор Римських катакомб:
«Гіпогей цілком оформлений фресками, які були відновлені з допомогою лазерних технологій. Таким чином ми змогли розібрати, що зображено на незрозумілих малюнках. Ми можемо побачити, як Ауреліа сумує, коли знаходить своїх двох мертвих братів.»


Гіпогей буде відкритий для громадського огляду лише через приватні резервування у Папській комісії. Вони прагнуть зберегти римський скарб, але водночас поділитись ним зі світом.


За матеріалами Romereprots.com