//

Світ потребує підприємців, а не спекулянтів

Під час зустрічі про етику в бізнесі, яка відбулася 16 червня у Римі, у своєму виступі Держсекретар Ватикану Тарчізіо Бертоне зазначив, що Соціальне вчення Церкви нагадує про необхідність розуміння підприємництва, як роботи заради загального блага, а не лише заради власного прибутку. "Неможливе добре і щасливе життя багатьох без підприємців, які створюють робочі місця, багатство, нові продукти; без винаходів, що сприяють розвитку можливостей і свободи людей, – сказав кардинал. – Церква позитивно дивиться на світ економіки, праці та підприємництва. Вона бачить у ньому цінне місце громадянської креативності, позитивну людську реальність, яка, як і все інше, може мати свої патології."

 

Кардинал Бертоне звернув увагу на те, що спекулянт має своєю головною метою збільшення доходу, тому підприємницька діяльність для нього – це лише засіб для досягнення цієї мети. "Таким чином, будувати дороги, лікарні або школи не є метою спекулянта, – зауважив ієрарх. – Підприємець є насамперед винахідником, який вигадує і реалізує проекти, корисні для всіх. Підприємницька діяльність ніколи не може бути тільки засобом, вона є частиною мети, вона є цінністю сама по собі. Йти "проти логіки прибутку", без відмови від прибутку – це великий виклик для підприємців, які сьогодні хочуть бути будівельниками загального блага та розвитку, які розуміють свою діяльність як завдання і покликання".

 

Кардинал Бертоне наголосив, що метою підприємців сьогодні є відповісти на виклик безробіття, що турбує населення багатьох країн, а також дбати про спільне благо, про відповідальне використанні води та джерел енергії, про життя суспільства людей. "Саме для цього, для загального блага є термінова необхідність у підприємців, які не ставлять своєю головною метою прибуток", - сказав ієрарх. "Сьогодні нам необхідні цивілізовані підприємці, які будують своєю діяльністю загальне благо, а не нецивілізовані, які не створюють нових продуктів і робочих місць, не роблять винаходів, не платять податки", зазначив кардинал Бертоне до учасників зустрічі про етику в бізнесі.

 

За матеріалами Радыё Ватыкана