//

«Бебі-бокси» в Чехії врятували вже 48 дітей

Прага – Уже близько півсотні немовлят врятували в Чехії так звані «бебі-бокси» – спеціально облаштовані скриньки для новонароджених дітей, яких через скрутні соціальні чи особисті обставини покидають матері. «Бебі-бокси» розміщені по всій Чехії, завжди поблизу лікарень, які несуть відповідальність за їхнє утримання. Сьогодні навіть найбільші скептики визнають, що ідея «бебі-боксів» як одного зі шляхів порятунку покинутих дітей себе виправдала.


«Бебі-бокс» – це скринька, в якій цілодобово продовж року, взимку і влітку, утримується постійна температура 26 градусів тепла. Всередині він нагадує ліжечко з матрацом і перинкою. Як тільки дверці до скриньки відчиняються, всередині засвітиться світло.

І найголовніше: кожний «бебі-бокс» під’єднаний до спеціальної цілодобової сигналізаційної системи, яка негайно подасть сигнал лікарям, що до скриньки хтось поклав немовля.

Перший «бебі-бокс» був встановлений у Празі в Міжнародний день захисту дітей 1 червня шість років тому.

«Бебі-боксами» опікуються лікарі

Із ідеєю таким шляхом рятувати новонароджених немовлят, яких кидають матері, першим виступив пражанин Людвік Гесс, сам же він спирається на історичний досвід.

«Покинутим і слабким дітям допомагали люди продовж усієї своєї історії. Так що ідея не моя. Перший чеський «бебі-бокс» ми влаштували біля гінекологічної клініки в Празі, і за шість років існування він допоміг врятувати 17 дітей», – каже він.

Сьогодні на теренах Чехії встановлено вже 44 скриньки. За 6 років існування не було випадку навмисного їхнього пошкодження чи зловживання, тобто «бебі-бокси» служать тільки одній цілі – врятувати дитину у хвилину скрути, за обставин, коли немовлям не може чи не хоче займатись мати.


Немає потреби кидати дітей десь на вулиці чи виправдовуватись перед чужими людьми за свій вчинок. Немовля у «бебі-боксі» – цілком анонімний акт. Статистика свідчить також, що підкинуті до цих скриньок новонароджені діти переважно доглянуті й здорові, що свідчить, що вагітність і народження відбувались у сприятливих умовах.

«Бебі-бокси» в Чехії врятували 29 дівчаток і 19 хлопчиків

Протягом шести років усього в Чехії у «бебі-боксах» врятовано 48 немовлят, із них 29 дівчаток і 19 хлопчиків. Перші, до кого потрапляє новонароджене немовля, – це лікарі та медсестри. Саме вони доглянуть за немовлям, дадуть йому ім’я, розповів Радіо Свобода Людвік Гесс.

«Імена дають ті, кому першому спаде ім’я на думку. Але це, так би мовити, «робочі імена». Тільки згодом, після усиновлення, дитина отримає ім’я від своєї нової родини, от це вже остаточне ім’я», – каже він.

Важливість місії, яку виконують нині в Чехії «бебі-бокси», визнали і в Міністерстві охорони здоров’я, і фахівці з Міністерства соціальних справ. А через те практика встановлення нових скриньок розвиватиметься й далі.

 

Оксана Пеленська

Джерело: www.radiosvoboda.org