//

Музей Пія ХІІ буде створено у Ватикані

«Хочу, щоб цей папа знайшов гідне місце в історії» - заявив ініціатор створення музею, італійський сенатор Стефано Де Лілло. Він додав, що Пія ХІІ цінували ще за життя, а коли воно закінчилось, то прем’єр Ізраїлю Голда Меір  ствердила, що помер «великий праведник».

 

Цього місяця сенатор зорганізував міжнародну конференцію, під час якої були обговорені плани побудови музею. Проект підтримує колишній премєр Італії Дж. Андреоттієго.

 

Однією з найбільших перешкод для побудови музею становлять постійно повторювані оскарження Пія ХІІ за те, що він не зробив достатньо для порятунку євреїв під час війни. Сенатор Де Лілло має надію, що новий музей допоможе вияснити це питання: «Існує багато листів італійських та римських євреїв, які дякували папі за те, що погодився на їх переховування в монастирях, церквах та інших церковних інституціях. Вважається, що принаймні 5000 осіб було врятовано безпосередньо самим  папою. Можна ствердити, що музей такого типу в стані допомогти віддати належне історичній правді, в повній гармонії з нашими старшими братими-євреями, порозуміння з якими в нас є достатньо добрим».

 

Ідею музею сенаторові запропонувала 90-річна монахиня Маргеріта Марчіоне, яка від 1955 року провадить кампанію очищення імені Пія ХІІ.

 

За матеріалами wiara.pl