//

Відкрилася виставка „Папа. Україна, Я” (фото)

14 червня Українському домі відкрилася виставка „Папа, Україна, я”. Виставка експонується в рамках святкування 10-ліття візиту Блаженного Папи Івана Павла II.

 

 

На виставці представлені екслюзивні світлини, зроблені особистим фотографом Папи на знакових подіях, а також репортажні фотографії апостольської подорожі до України. Крім того, можна побачити особисті речі, які належали Святішому Отцеві, крісло, з він проголошував у Києві свою пастирську проповідь.

 

 

Завідувач відділу музею історії Релігії Руслана Бубряк каже, що витівка доможе щераз пригадати про візит „Білого паломника з Ватикану”. Вона наголошує також на тому що Ватикану з Україною давні дипломатичні стосунки. „Апостольська столиця завжди  мала дуже велике значення для України і Української Церкви. Символічним є те, що в Києві зберігаються мощі Папи Климента, а в Римі в базиліці Святого Петра є Мозаїка, де зображена Свята княгиня Ольга.  Ще за часів княгині Ольги нав’язалися зв’язки між Римом і Київською Руссю. А вже в 977р. було перше посольство Папи Бенедикта VII до України”.–. каже п. Руслана.

 

 

Сьогодні через виставку Україні організатори хочуть пригадати про ту теплоту, яка панувала під час візиту Папи. „Через цю виставку, ми хочемо знову поринути в цей дух, який він приніс тоді в червневі дні на Україну. Ми хочемо поринути в його особливу людськість, бо він міг вийти за межі протоколу офіційної особи, надихнув нас бути справжніми людьми” – каже київський єпископ-помічник Владика Йосиф Мілян.

 

 

Римо-католицький єпископ Станіслав Широкорадюк згадує момент 10 річної давності, як момент особливої дружби. „Цей візит змінив в Україні відношення до католиків. Після того, які всі канали транслювали богослужіння, всі зрозуміли, що католики – це теж християни. Всі, хто організовував тоді візит залишилися справді добрими друзями. Я зустрічаюся навіть із представниками СБУ. Ми зустрічаємося і просто обіймаємо один одного, настільки приємно нам згадати ті часи” –.зазначив єпископ.

 

 

На відкриття виставки прийшов також православний єпископ Владика Євстратій Зоря. Він висловив думку, що Папа серед іншого спричинився встановлення Православної Церкви в Україні.

 

„Я маю приємність бути сьогодні серед вас на відкритті цієї виставки. Ви напевне памятаєте, які пристастрі були навколо візиту напередодні, коли були публічні виступи, демонстрації, протести. І тоді світ, який був дуже зацікавлений тим візитом, довідався що в Україні є не тільки ті православні, які протестують проти того візиту. Світ довідався, що в Україні є також православні, які вітають цей візит і ніяких протестів не висловлюють” – каже єпископ.

 

Тетяна Шпайхер
фото Олександр Підручний