//

Дух Різдвяних свят і цього року об’єднав українців в Італії навколо церковних громад

Цього року, як і минулими, знову на Різдво тисячі, а то й мільйони українців залишаються невідомо ще наскільки часу далеко від рідної домівки, від України. А українська коляда лунає чи не в більшості країнах світу. І в Італії Різдвяні святкування за Юліанським календарем не оминають серця й оселі українських мігрантів. Однак, Різдво, одне із найрадісніших свят в році, на чужині є нерідко оповите смутком. Адже лише одиниці іммігрнантів можуть святкувати Різдво тут в родинному колі. Найчастіше украінці в Італії гуртуються при церковних громадах УГКЦ, яких на сьогоднішній день діє біля 140, де за добрим звичаєм наші вірні перед Різдвом мають змогу приступити до cвятої Тайни Покаяння та взяти участь у Різдвяних відправах. А туга за Україною та рідними робить нас більш уважними до духовного відродження та збереження власних традицій на чужині.

 

 

Так, і цього року, 6 січня в Надвечір’я Різдва Христового у більшості українських церковних спільнотах в Італії, як і у всіх церквах України, було відслужене Велике Повечір’я. Після чого українці, гуртуючись в велику церковну родину, взяли участь у спільній Святій вечері та прославляли Новонароджене Дитя українською колядою під «чужим небом».

 

 

 

Святкування Різдвяних свят у прокатедральному соборі святої Софії в Римі

 

В прокатедральному соборі святої Софії в Римі 6 січня в Надвечір’я Різдва Христового Велике повечіря очолив Преосвященний Владика Діонісій (Ляхович), Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії у співслужінні о.д-ра Івана Дацька, Голови релігійного товариства «Свята Софія». По закінченні Богослужіння усі присутні були запрошені на спільний Свят вечір. Завітали на свято із вертепним дійством також українські дітки із недільної школи «Родинна світлиця», що діє при соборі св. Софії в Римі. Така атмосфера допомогла присутнім розвіяти сум за рідними в Україні та подарувала справжню радість Різдва.

 

 

У сам день Різдва Христового у Соборі Святої Софії урочисту Божественну Літургію очолив преосвященний Владика Діонісій у співслужінні о.д-ра Івана Музички, Ректора собору, о.д-ра Івана Дацька, Голови релігійного товариства «Свята Софія», о. Михайла Палія, Промотора справедливості Львівської архиєпархії, о. Любомира Люпака та інших. У своєму святковому зверненні Владика Діонісій привітав присутніх із величним празником Різдва Христового та передав вітання українським вірним в Італії від Глави УГКЦ Блаженнішого Любомира (Гузара) та Ієрархів УГКЦ в Західній Європі .

 

 

Наприкінці Богослужіння вірні отримали архиєрейське благословення, після чого відбулася Різдвяна трапеза та коляда. А 16.00 вірні знову зібралися у соборі св.Софії на спільну молитву Вечірні.

 

Прес-служба УГКЦ в Італії

 

 

Святкування Різдвяних свят у парафії Святих Сергія і Вакха у Римі

 

«Не бійтесь, бо я звіщаю вам велику радість, що буде радістю всього народу: Сьогодні народився вам у місті Давидовім Спаситель, він же Христос Господь» (Лк 2,10-11). «Справжнє то було світло – те, що просвітлює кожну людину. Воно прийшло у цей світ. Було у світі і світ ним виник – і світ не впізнав його. І Слово стало тілом, і оселилося між нами, і ми славу його бачили – славу Єдинородного від Отця, благодаттю та істиною сповненого» (Йо 1,9-10.14). Справді велику радість святкуємо у ці дні, із року в рік поринаючи у таїнство Різдва, сповіщеного пророками та оспівуваного силами небесними і людьми благовоління. Направду «таїнство дивне і преславне» бачимо у ці дні: Предвічний і незмінний Бог приймає тіло, стаючи Людиною і не перестаючи бути Богом, народжується з Діви, будучи родженим від Отця споконвічно, переходить у час і простір, залишаючись вічним і невмістимим, приходить у світ Дитям, що потребує батьківської опіки, бувши Сотворителем всього існуючого, маючи Небо за престол, а землю за підніжок ніг своїх (пор. Іс. 66,1), народжується у яслах безсловесних тварин. «Великий Ти, Господи, і дивні діла Твої, і немає ні одного такого слова, що задовільно оспівало б чудеса Твої» (Велике Водосвяття).

 

 

Не намагаючись осягнути розумом неосяжного, прославляємо це дивне таїнство Різдва і прославляємо його насамперед у Богослуженнях. Великі Царські Часи, Вечірня з Літургією Св. Василія Великого, Велике Повечір’я з Литією готують нас у переддень Різдва до торжества. Українська парафія Свв. Сергія і Вакха у Римі також прославляла прихід Спасителя даними Богослуженнями. Проте, парафіяни мали змогу не лише літургійно підготуватись до радості Різдва, але й участю у Різдвяній вечері, яка відбулась при італійському храмі, що знаходиться поблизу української святині. Споживання традиційних різдвяних страв пронизувалось щирою колядою. Ще перед вечерею, відразу по Великому Повечір’ї та мируванні, парафіяльна молодь порадувала присутніх дійством Вертепу, що яскраво відображав як Євангельські події, так і мотиви української народності. Сам день Різдва Господнього розпочався Божественною Літургією, яка служилася опівночі. З розсвітом дня торжество Різдва звеличувалось Великою Утренею та Божественними Літургіями, колядуванням та взаємним вітанням один одного. У свято Собору Пречистої Богородиці по Великій Вечірні до парафії Свв. Сергія і Вакха завітав Вертеп українських студентів, що навчаються у Римі. У неділю ж третього дня свят Божественну Літургію у парафіяльному храмі очолив Кир Діонісій (Ляхович), Апостольський Візитатор для українців греко-католиків Італії та Іспанії. Відразу після відправи відбувся повторний показ парафіяльного Вертепу. Вертепне дійство знову і знову повертало присутніх у вифлеємські події початку I ст.

 

 

«Ти просвітив усе створіння і все живуче прославляє Тебе, бо Ти – образ слави Отця, Ти Той, Хто був і завжди є, і засяяв нам від Діви. Боже, помилуй нас!» (Вечірня з Літургією Св. Василія Великого).

 

Марічка Ярема

Парафія Святих Сергія і Вакха у Римі

 

Джерело: www.chiesaucraina.it