//

Співпраця між халдейськими католиками та римо-католиками єпархії Фенікса

На Близькому Сході продовжуються бойові дії. Особливо небезпечною є ситуація християн-католиків. Незважаючи на прохання патріарха Емануела ІІІ Кардинала Деллі залишатись в країні, багато людей, в основному молодих сімей, які хвилюються про безпеку своїх дітей, покинули Ірак. Частина біженців переїжджає до Фенікса,  у Арізоні (США). Парохом тамтешньої громади халдейських католиків, яка зараз невпинно зростає, є отець Фелікс Шабі.

 

 

На зібранні Лицарів Господнього Гробу, яке відбулось 18 травня, отець Шабі відправив Святу Літургію і пояснив, що десятки тисяч іракських християн були змушені покинути свою країну через тривалі та жорстокі переслідування. Він наголосив на особливо важкому і травматичному становищі дітей-сиріт. «Ми – Церква мучеників…Мучеництво це дар, але не кожен його отримує», – зауважив отець.

 

Про присутність католиків східного обряду в Єпархії Фенікса знало дуже мало людей. Але після того, як в кількох статтях The Catholic Sun освітлили нелегке становище халдейських католиків, читачі відгукнулись. Одним з них був Брайян С. Макнейл, ветеран війни в Іраку. Він зізнався, що після служби в Іраку його дуже хвилює те, що багато людей, в тому числі християн, повинні покидати свої будинки і втікати через напади екстремістів. Макнейл придумав план, як допомогти халдейській громаді. Він, разом з отцем Ланкейтом та іншими, зібрали кілька тисяч доларів і ці гроші вони використають для покращення релігійної освіти дітей біженців у єпархії Фенікса. НА сьогоднішній час співпраця між халдейськими католиками та американськими римо-католиками розвивається у дусі взаєморозуміння.

 

 

Дев’ятнадцятого травня, вперше за історію Єпархії Фенікса, відбулась зустріч єпископа Олмстеда з Емануїлом ІІІ Кардиналом Деллі, Патріархом Вавилону. На цій зустрічі обговорювалось невтішне зменшення числа християн в країнах Близького Сходу. Так, кількість християн скоротилась від 1,4 мільйона до 500 тисяч. Єпископ Олмстед зауважив, що в такій складній ситуації, в якій перебувають християни Сирії та Іраку, вони повинні об’єднатись, долаючи певні відмінності чи непорозуміння.
 

Джерело: CNA