//

Естонська Православна Церква (Константинопольського Патріархату) переходить на новий стиль

Прес-служба автономної Естонської Православної Церкви (Константинопольського Патріархату) опублікувала комюніке свого першоєрарха — митрополита Талліннського Стефана — про реформу літургійного календаря, яка буде здійснена в цій церковній структурі з 2012 р. Про це повідомляє французький сайт «Orthodoxie», який наводить повний текст комюніке французькою мовою.


Починаючи з нового року у всіх парохіях ЕПЦ КП (за винятком деяких, де з міркувань пастирської ікономії буде збережений Юліанський календар), всі свята нерухомого кола віднині наголошуватимуться згідно з Григоріанським календарем.


Рішення було прийняте на щорічних зборах духовенства ЕПЦ КП, які пройшли 26 травня. 73 з 88 учасників зборів висловилися на користь календарної реформи, лише один делегат був проти, ще 14 при голосуванні утрималися.


Перехід на т.з. новий стиль в комюніке обгрунтовується необхідністю «звільнення від спадщини Російської Церкви» і прагненням слідувати томосу Константинопольського Патріарха від 1923 р. про статус Православної Церкви в Естонії. Також комюніке містить посилання на постанови т.з. «Всеправославної наради», яка була проведена в 1923 р. в Стамбулі за ініціативою Мелетія (Метаксакіса) і де розглядалося питання про необхідність введення нового стилю. 

 

Джерело: www.sedmitza.ru