//

У німецькому Шпайєрі відзначили 950-ліття всесвітньо відомого собору

12 червня в Шпайєрі відбулося свято, присвячене 950-літтю освячення місцевого собору, що увійшов у 1981 р. в список культурної спадщини ЮНЕСКО.


Під час недільної Меси єпископ Карл-Хайнц Віїземанн запалив в соборі свічку заввишки 1,2 м., яка горітиме до жовтня — весь цей час в місті продовжуватимуться святкові заходи, присвячені ювілею собору.


У своїй проповіді єпископ назвав собор в Шпайєрі «великим свідоцтвом Християнської віри».


Собор, названий в народі «Імперіал», веде т.з. Золоту Книгу, куди вносять імена відомих політиків. Так, в книзі значаться імена Михаїла Горбачова і Бориса Єльцина, Джорджа Буша, Маргарет Тетчер, Жака Ширака. Всі вони бували в Шпайєрі на запрошення колишнього канцлера Німеччини Гельмута Коля. У 1987 р. Папа Римський Іван Павло II також відвідав місто і його знаменитий собор.


Шпайєрський собор (Speyerer Dom,  інакше — Kaiser- und Mariendom zu Speyer) — найкрупніший збережений собор в романському стилі, побудований в 1030—1061 рр. імператорами Священної Римської імперії. Будівництво почав Конрадом II, потім продовжив його син Генріх III і закінчив внук Генріхом IV, при якому відбулося освячення собору. У той час Шпайєрський собор був однією з найбільших будівель світу.

 

Джерело: www.sedmitza.ru