//

Отець Алоїз Андріцкі – священомученик табору Дахау. Беатифікація в німецькому Дрездені

Сьогодні, 13 червня 2011 р., в німецькому місті Дрездені відбулась беатифікація священомученика Алоїза Андріцкі. Обряд урочистого проголошення його блаженним здійснив представник Святішого Отця, кардинал Анджело Амато, Префект Конґреґації у справах святих.

 

Алоїз Андріцкі народився 2 липня 1914 року м. Радібор, що в Саксонському регіоні Німеччини. Після завершення філософсько-богословських студій в Падерборні (від 1934 до 1937) блаженний Алоїз був редактором університетського часопису та виконував роль речника студентів, які розмовляли слов’янською мовою і проживали в східній частині Дрездена. Священиче рукоположення Алоїза Андріцкі відбулось 30 липня 1939 року, після чого він був призначений відповідальним за душпастирство молоді, капеланом в одній з Дрезденських церков і директором дитячих церковних хорів Pueri Cantores. Молодь любила о. Алоїза за його щирість і спортивний дух.

 

У 1941 році за нелояльність до націоналістичного режиму він був заарештований службами гестапо і депортований до концентраційного табору в Дахау. Під час депортації познайомився з монахом-венедиктином Маурусом М’юнком з Тревірі. Обоє склали обіцянку не нарікати і ніколи не забувати про своє священиче покликання. В таборі разом з іншими священиками створили гурток біблійних студій, де тричі на тиждень зустрічалися для читання Святого Письма. 3 лютого 1943 року хворого на тиф Алоїза Андріцкого було вбито смертельною ін’єкцією. Згодом, 15 квітня 1943 року урну з попелом отця Алоїза було поховано на старому католицькому цвинтарі в Дрездені. 2 лютого 1998 року розпочато процес його беатифікації, а 10 грудня 2010 року Святіший Отець Бенедикт ХVІ дозволив проголосити декрет Конґреґації у справах святих щодо факту мучеництва Слуги Божого о. Алоїза Андріцкого.

 

Джерело: Радіо Ватикан