//

Кожен наркотик вбиває

 


На проблеми властиві легалізації і трагічні наслідки легкого доступу до наркотиків звертає увагу член Папської Академії «Pro Vita», італійський неонатолог та біоетик Карло Белліені.


 


Белліені покликається на нещодавню публікацію в «Swiss Medical Weekly» дослідження, в якому аналізувались розлади відносин та сексуальна дисфункція в людей, які приймають наркотики. Він стверджує, що молоді наркомани дуже швидко усвідомлюють собі шкоду, яка випливає з цього і можуть її детально описати. Белліені вказує на фальшивість тих, хто виступає за легалізацію наркотиків, бо вони намагаються спекулювати, користуючись вразливістю підліткового віку. Він також пригадує, що легалізація азартних ігор чи алкоголю не призвела до ліквідації грального бізнесу, ані не зменшила вживання алкоголю. «Наркоманія – це не стільки питання злочину, скільки втрати надії та перспективи, брак яких намагаються заповнити штучною радістю, яка руйнує мозок», – стверджує італійський науковець.


 


Публіцист ватиканського щоденника посилається на дослідження опубліковане цього місяця в «British Journal of Psychiatry», в якому говориться, що у них швидше настає залежність. Ще гіршими є майбутні нейрокогнітивні наслідки, які підтверджують попередні дані, що таким людям навіть через багато років важче запам’ятовувати і сконцентровуватись. Таким чином, в практичному плані ці речовини впливають на наркомана, незалежно від того, що він періодично утримується від них. Белліені також вказує на наслідки вживання для психічного здоров’я, так званих, «легких наркотиків». Наприклад, марихуана спричиняє більшу схильність до шизофренії. Він цитує статтю з передового медичного журналу «The Lacet» за липень 2007 року. В ній вказується, що викорінення марихуани в суспільстві призвело б до зменшення психозів на 14%. «З цієї причини Американська Академія Педіатрії рішуче виступає проти вживання марихуани. Це призводить до жахливих наслідків у молодих людей, в тому числі до раку і, так званого, фіаско ідеї. Що ж до терапевтичної марихуани, то в кінцевому результаті виявляється, що вона відчиняє двері лібералізації, а не є знеболюючим препаратом», – зауважив італійський вчений.


 


Белліені переконаний, що легалізація шкідливої речовини призведе до того, що боротьба з іншими втратить зміст. Цього можуть прагнути лише представники застарілої ідеології ветеранів суперечливих часів, які ігнорують крик жертв автокатастроф, винуватцями яких були молоді наркомани; біль батьків самогубців чи наркоманів, які в кращому випадку потрапляють до реабілітаційних центрів», – пише публіцист «L’Osservatore Romano». Він зазначає, що люди, які пропагують цю ідеологію пропонують молоді лише самотність, обман і наркотики. «Це кульгава ідеологія, яка також ненадійна в боротьбі з незаконним обігом наркотиків, як це зазначила спеціальна група в США. З її доповіді ми дізнаємося, що в Нідерландах, від часу відкриття у 1976 році, так званої «марихуани барс» в тричі збільшилось використання не лише цього наркотику, але й героїну. Не говорячи уже про невдалі швейцарські експерименти з парками відведеними для наркоманів. Прагнення людини до розуміння і любові не можна заповнити алкоголем і наркотиками. Це призводить лише до марґіналізації», – застерігає Карло Белліені на сторінках журналу «Ватикан щодня».


 


За матеріалами: ekai.pl