//

На будівництво Десятиної церкви оголосили мораторій

Питання про будівництво храму на фундаменті Десятинної церкви у Києві поки відклали. Архітектори та археологи прийняли рішення провести цього року детальні розкопки на цьому стародавньому місці, а потім вже дискутувати, чи потрібно там будувати храм.

 

«Спочатку археологи там повинні попрацювати, законсервувати рештки. Потім вже приймати якісь рішення», - заявила архітектор Лариса Скорик.

 

На ці цілі місто виділило 20 млн грн. 4 млн підуть на розкопки, 13 - на консервацію та створення мобільного навісу над ділянками, де будуть проводитися роботи.

 

«Під навісом будуть вестися роботи, потім консервування, а потім дах пересунуть на інше місце», - додає Скорик.

 

Ще 3 млн потрібно на проект музею. Яким він буде - ніхто не знає, оскільки між церковниками та архітекторами серйозне непорозуміння. Перші хочуть музеєфікувати останки, а над ним побудувати храм. Другі запевняють, що невідомо, яким був цей храм, та й будівництво порушить старовинний фундамент Десятинки. Гроші на музеєфікацію дали тільки на цей рік. На наступний передбачать додаткові кошти.

 

Нагадаємо, нещодавно члени комісії конкурсу на найкращий проект реставрації Десятинної церкви так і не змогли визначити переможця конкурсу.  На засіданні 19 травня комісія вибрала 2 проекти, і їх творчим групам було запропоновано об'єднатися для створення спільного варіанта.

 

Голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов виключає виконання будівельних робіт біля Десятинної церкви без відповідного рішення Київської міської ради.

 

Втім, 25 травня з'явилися будівельні вагончики біля руїн Десятинної церкви. У Десятинному чоловічому монастирі заявили, що вони належать не церковникам, а будівельним організаціям. Останні цю інформацію спростували.

 

Нагадаємо також, що раніше головний архітектор Києва Сергій Целовальник заявляв, що вагончики належать археологам, однак ті цю інформацію спростували.

 

Джерело: tyzhden.ua