//

Афганські діти мріють про школу і мир

Місіонери, що працюють в Афганістані, б’ють на сполох, оскільки діти в цій країні неосвідчені та зовсім позбавлені дитинства.


Найбільш важливим питанням залишається те, як дати дітям можливість отримати освіту, – сказав єзуїт о. Стен Фернандес, він також зазначив, що майже 70 відсотків населення Афганістану становлять молоді люди у віці до 25 років. Вражає той факт, що понад 80 відсотків дівчаток і жінок є неписьменними. Мусульмани з релігійних причин не дбають про освіту жінок. А християнські школи мають великі обмеження і не можуть започатковувати шкіл-інтернатів для дівчаток.


Єзуїти, що працюють в Афганістані, наголошують, що міжнародні засоби масової інформації, повідомляючи про становище в цій країні, обмежуються військовими звітами. У їхніх повідомленнях йдеться про 10 тисяч повстанців, а зовсім не згадано про 33-мільйонне суспільство, у якому повстанці не становлять навіть 0,05 відсотка, хоча засоби масової інформації подають інформацію так, що складається інакше враження. Пріоритетом католицької допомоги афганським мешканцям є шкільництво, оскільки нове покоління колись візьме відповідальність за розвиток, реконструкцію та мир в Афганістані, – сказав о. Фернандес.

 

Афганські діти мають багатий досвід війни, міграції та насильства. Деякі з них були на фронті, і саме тому половина наймолодшого населення, це інваліди війни. До сьогодні багато дітей носять зброю і позбавлені сім'ї та дитинства.


За матеріалами Radio Watykańskie