//

Храмовий Празник на парафіїї свв. Кирила і Методія: Продано близько 1000 емпанад на будівництво храму

24 (11) травня Свята Церква вшановує пам’ять Святих рівноапостольних Кирила і Методія, учителів слов’ян, які одночасно є покровителями парафіяльної спільноти масиву Крихівці-Долина м. Івано-Франківська. Відтак святкування Храмового празника переноситься на наступну неділю. Але за парафіяльною традицією, це святкування має ще три дні підготовки.

26 травня, за три дні до самого свята, розпочалися дні підготовки до Храмового празника: у Містечку Милосердя відбувся «Вечір відкритих дверей». В часі урочистого Молебня до Богородиці о. Йосафат, настоятель парафії наголосив на тому, що часто люди шукають свій скарб у земних речах, але найбільшим скарбом, який ніколи не відніметься від нас, повинен бути Сам Господь, бо каже Христос: «де скарб ваш, там буде й ваше серце» (Луки 12,34).


Відтак у трапезній «Дому милосердя» відбулося знайомство з сестрами та їх працею. Щоб краще продемонструвати суть «Містечка милосердя», сестри підготували невеличку презентацію, слайд-шоу, а відтак всі присутні могли побачити як живе та діє Дім Милосердя.


Нагадаємо, що у «Містечку милосердя» працює 6 сестер-монахинь і на даний час тут проживає понад 50 жителів, серед них діти шкільного та дошкільного віку, студентки, одинокі матері та старші жінки (переважно розумово неповносправні).

 

27 травня, ІІ день приготування до храмового празника, був насичений різними подіями. Після обіду молодь парафії та брати з Монастиря прибирали біля храму, готуючи місце для святкової недільної Літургії, а в цей час молодші парафіяни разом із сестрами-монахинями готували різні солодощі, щоб пригощати гостей празника.


Ввечері Літургію очолив о. Іван Репела, Декан Івано-Франківського південно-східного деканату нашої Єпархії. Співслужив о. Фернандо Браво, ВС, настоятель Згромадження в Україні, який у своїй проповіді згадував початки заснування парафії. І як стало відомо, саме о. Іван колись, у далекому 1999 році, знайшов та порекомендував будинок, який отці придбали, де зараз і знаходиться дім Новіціату Згромадження Воплоченого Слова. О. Фернандо також поділився спогадами про вибір покровителів парафії.


Після Літургії о. Йосафат подякував о. Івану за відвідини та з нагоди його 55-ліття подарував книгу про історію Згромадження та парафіяльне горнятко. Відтак відбувся молебень до  Богородиці біля каплички, що коло монастиря за участю дітей Містечка Милосердя та парафії.


Після молебню, згідно розпорядку, відбувалися чування, які містили науки, дискусії та вервицю. Першу науку про Папу Римського давала с. Марія Сліз. Науку-дискусію про Пресвяту Євхаристію давала с. Марія Одигітрія (дискусія відрізняється від звичайної науки тим, що тут люди можуть ставити запитання, які виникають в них по ходу науки). Після наук всі спільно молилися вервицю з розважаннями. Благословення та маленьке чаювання стало завершенням другого дня підготовки до Храмового празника.

 

Субота 28 травня, стала третім, завершальним днем приготування до празника. Цього дня була відслужена заупокійна Літургії та панахида за всіх померлих родичів та знайомих наших парафіян.


Після Служби Божої розпочалася найцікавіша частина для всіх дітей та молоді. Молодші діти в садку монастиря спочатку мали багато часу для ігор та забавок, а потім всі разом з отцем-дияконом та сестрами-монахинями відправилися на пікнік, де після ігор, ласували смачними ковбасками, печеними на вогні. В той же час молодь (хлопці) мали інше заняття – саме розпочинався парафіяльний кубок з футболу.


Офіційна частина дня розпочалася ввечері урочистою святковою Вечірнею. В цьому часі двоє Братів Монастиря приймали перші тимчасові обіти (кожен монах чи монахиня, пішовши в монастир, дає обітницю Самому Богу дотримуватися Євангельських рад, які полягають у житті в чистоті, послусі та убогості). Ці перші обіти триватимуть один рік, після чого брати ще складатимуть тимчасові обіти протягом п’яти років, а відтак слідують вічні обіти, чим дадуть обіцянку Богу до кінця життя дотримуватися Євангельських рад.


Після Вечірні відбулося урочисте посвячення ікони-мозаїки святих Кирила і Методія з Христом та 9 нових фелонів до парафіяльної ризниці. По освяченні, о. Йосафат запросив до слова автора мозаїки о. Євгена Андрухіва, який протягом майже 2 тижнів зі своїми помічниками трудилися біля цього шедевру. Автор пояснив цінність мистецтва в цілому  та мозаїки зокрема.


У неділю 29 травня відбулося урочисте святкування Храмового празника. Розпочався день величавим звучанням дзвонів, які скликали всіх на свято.


Зранку була відслужена урочиста Утреня святим Кирилу і Методію у монастирській каплиці. Після Утрені на вулиці біля каплиці почали формувати процесію для того, щоб урочисто пройти дорогу від монастиря до церкви. В часі ходу, процесію супроводжував оркестр Крихівецького народного дому, які додавали події ще більшої урочистості.


Божественну Літургію на сходах ще недовершеного храму очолив о. Олег Каськів, Протосинкел Єпархії у співслужінні 10 священиків (о. Фернандо Браво, настоятель Згромадження Воплоченого Слова в Україні, о. Софрон Зелінський, ВС, о. Андрій Кудлик, ІІІ Чин ВС, о. Ігор Тузик, ІІІ Чин ВС, о. Роман Влашин, о. Тихон Кривецький, МТСАА, о. Юрій Олійник, о. Роман Дубік  та о. Михайло Михайленко). Своїм співом Господа прославляли хористи храму Матері Божої Неустанної Помочі отців редемптористів, які щедро відгукнулися на запрошення.


На проповіді, отець Йосафат Бойко, ВС, Настоятель парафії, говорив про те, що кожен (звертаючись як до своїх парафіян так і до гостей) повинен у світі робити апостолят, що означає – бути апостолом (посланцем Господнім) у світі. Цей апостолят має бути у таких проявах: апостолят слова, апостолят діла, апостолят доброї книжки і преси та апостолят молитви; наголошував на тому, що кожен із нас є відповідальним за наших рідних, близьких та знайомих. Ми повинні бути сторожами братів наших і переживати за добре ім’я Церкви в цілому та кожного християнина зокрема.


Після Святої Літургії всі присутні увійшли в цокольне приміщення храму, де відбулося освячення води та мирування з нагоди храмового празника. По закінченні, парафіяни та гості пішли до монастиря, де на всіх очікував невеличкий святковий обід, приготований парафіянками, а головне – чергові цікаві акції на будівництво монастирського храму. Цього року серед акцій були такі: всім добре знані ЕМПАНАДАС – аргентинські пиріжки з м’ясом (їх було продано близько тисячі), нова акція – ПІДСВІЧНИК (різьблені з дерева трисвічники), футболки та горнятка з емблемами парафії, садові рослини та інше. Всі ці речі розповсюджували молодь і діти парафії, збираючи таким чином кошти на будівництво святині. Пізніше на всіх очікував святковий концерт, який підготували діти музичної студії Ірини Батюк. Також присутні мали можливість бачити та слухати окремі номери дітей з Дому Милосердя, отців, братів та сестер.


Ось так пройшло наше чергове свято Храмового Празника. Висловлюємо щиру вдячність всім доброчинцям та жертводавцям, які спричинилися до організації такого великого святкування. Нехай Всемилостивий Господь віддячить вас сторицею, а ми постійно заносимо свої молитви перед Трон Всевишнього за вас.

 

Прес-центр парафії КМ