//

Собор у Нігерії зруйнований нападами екстремістів

Екстремістська група ісламістів в даний час несе відповідальність за ряд нападів, в яких загинуло 16 людей і був знищений католицький катедральний собор Святого Патріка в північній столиці Мадуґурі.

 

«Катедра Св. Патріка була серйозно ушкоджена: вікна і двері вибиті, від сили вибуху вся будівля була зрушена аж до основи», – повідомив єпископ Майдуґурі Олівер Даш Деме.

 

Сьомого червня озброєна група, учасниками якої, як підозрюється, були члени Боко Харам, підірвала бомбу в соборі, а також в двох поліцейських відділках.

 

Група екстремістів, назва якої з мови Хауса перекладається як «західна наука – це гріх», останні кілька місяців проводила майже щоденні атаки на Майдуґурі та передмістя. Їхньою метою було зберегти свій закон і знищити політичні, релігійні та культурні погляди, які не відповідають їхній ідеології.

 

«Ситуація в Майдуґурі дуже напружена», – сказав єпископ Деме 8 червня для Fides news, пригадавши, що «лише два тижні тому намагались підірвати ще один католицький храм і середню школу.»

 

Шостого червня ісламістський релігійний лідер був убитий під час нападу на місто Біу, що на південь від Майдуґурі. Група також бере на себе відповідальність за вибухи, внаслідок яких загинуло щонайменше 16 людей. Ці вибухи пролунали через кілька годин після того, як 29 травня Джонатан Ґудлак прийняв присягу, приступаючи на пост президента.

 

Нещодавні напади підсилили конфлікт в країні, який виник в основному через мусульман з півночі, після того, як на президентських виборах, що відбулись 16 квітня, переміг Джонатан Ґудлак – християнин з півдня.

 

Багато людей на півночі сподівались, що до влади прийде представник їхньої віри, бо попередній президент-мусульманин помер ще до закінчення свого терміну правління.

 

Через ці заворушення від квітня в Нігерії було вбито щонайменше 500 осіб. Найбільше постраждала північна частина країни. За підрахунками з областей Кадуна і Баучі за останні місяці втекло близько тисячі людей.

 

За матеріалами: CNA