//

В Індонезії засудили 17 учасників антихристиянських погромів

У суді столиці індонезійської провінції Центральна Ява, міста Семаранг, оголосили вироки 17 місцевим жителям, що взяли участь в погромах в окрузі Теманггунг, розташованому в тому ж регіоні. Як повідомляє Agence France-Presse, всі вони були визнані винними в знищенні держмайна і нападах і засуджені до тюремних термінів від чотирьох до п'яти місяців.


За даними агентства, спочатку прокуратура вимагала засудити обвинувачених до десяти  місяців кожного, проте суд врахував, що вони пішли на співпрацю  з правосуддям. Пізніше перед судом з'являться ще дев'ять чоловік, у тому числі організатор погромів, місцевий  ісламський лідер. Тим часом газета The Jakarta Globe раніше писала, що всього в справі фігурують 25 чоловік.


Як пише видання, держзвинувачення вимагає засудити богослова до тюремного ув’язнення  строком на рік за підбурювання. Максимальне покарання, яке передбачає дана стаття, складає шість років в'язниці.


Безлади в Теманггунге сталися 8 лютого 2011 року. Приводом для погромів став процес над місцевим жителем, християнином за віросповіданням, Антоніусом Бавенганом (Antonius Bawengan), який звинувачувався в богохульстві і образі почуттів мусульман. Зокрема, учасників безладів, які розраховували на страту підсудного, обурило те, що він отримав лише п'ять років в'язниці - максимальний термін, передбачений місцевим законодавством.


В ході погромів було спалено дві церкви, ще одна була розграбована. Натовп, в якому налічувалися близько півтори тисячі чоловік, розігнала поліція за допомогою сльозоточивого газу і пострілів в повітря. За даними The Jakarta Globe, дев'ять чоловік постраждали від каменів, якими були озброєні погромники.


Індонезія є найнаселенішою мусульманською країною в світі. Частка християн в загальному числі її жителів складає близько дев'яти відсотків.

 

Джерело: www.lenta.ru