//

Апостольський Візитатор очолив Божественну Літургію в катедральному соборі м. Болоньї

У суботу, 4 травня 2011 р., владика Діонісій Ляхович очолив Архієрейську Божественну Літургію у катедральному соборі св. Петра м. Болоньї перед іконою Богородиці, яку, згідно передання, написав Апостол Лука. Ця ікона є покровителькою міста Болонья та Архидієцезії разом із св. Петронієм, восьмим з черги єпископом Болоньї. Протягом року ікона зберігається у сантуарію Мадонни св. Луки, що на гірці «Guardia» у південно-західний частині міста, але за тиждень перед Празником Вознесіння ікону за давньою традицією торжественно переносять до катедрального собору.

Цьогорічні святкування за благословенням Архієпископа Болонії Монсеньйора Карла Каффари було вирішено відзначити у співорганізації із численною місцевою громадою УГКЦ на чолі з її душпастирем - о. Андрієм Жибурським. Ідея вшанування Покровительки м. Болоньї у Візантійському обряді пов’язана із історією ікони Мадонни св. Луки. За історичними відомостями, ікона потрапила до Болоньї із славетного Константинопольського собору Св. Софії, колиски Візантійського обряду.


Архієрейська Божественна Літургія у Візантійському обряді у катедральному соборі св. Петра у м. Болоньї відбулася вже вдруге за час його історії. Згідно архівів Архідієцезії, вперше схоже дійство відбулося тут в 60-х роках, коли після 18-ти літніх поневірянь в Радянських тюрмах кардинал Йосиф (Сліпий) прибув до Риму і невдовзі був запрошений кардиналом Джіякомо  Леркаро до Болоньї.


На початку Літургії з привітальним словом до преосвященного владики Діонісія, служителів і вірних звернувся Генеральний вікарій архідієцезії монс. Джіованні Сілванї. У своєму слові він зокрема зазначив, що Болонська Церква радіє фактом зросту та стабілізації місцевої української громади, яка втішається присутністю стабільного українського священика о. Андрія Жибурського  та користуванням окремим храмом відданним Архідієцезією абсолютно для потреб українців.


У цей день з владикою Діонісієм співслужили о. Андрій Жибурський та о. Хуан Андреа Канято, відповідальний за душпастирство в сфері суспільних комунікацій в Архідієцезії Болоньї, дияконував Андрій Салабай, прислуговували брати-семінаристи з Українського Папського Інституту Св. Покрови у Римі. Присутній був також ректор катедри Монс. Массімо Нанні.


Під час проповіді владика Діонісій привітав численних присутніх італійців та українців в італійській мові, передавши зокрема вітання від Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава (Шевчука), та подякувавши місцевій Церкві за гостинність та підтримку для українців. Після цього проповідник поділився духовними роздумами про роль Богородиці у житті християнина: «Вона, як мама провадить нас до Її Сина, Ісуса Христа, яку ми поминаємо разом зі всіма святими, і один одного, і наше життя віддаємо Богові. Перед іконою насамперед потрібно нам мовчати, щоб Богородиця нам заговорила і дала нам відчути її любов і мир. А любові і миру світ сьогодні найбільше потребує. Ми слухали Євангелію, де було сказано: «Блаженна та, що повірила», а нажаль сьогодні нам бракує віри. Зокрема саме Європа переживає велику кризу віри, справжню апостазію».

У неділю, 5 травня 2011 р., о 14-ій годині владика Діонісій очолив Архієрейську Божественну Літургію у храмі св. Михаїла, який є відданий на постійне користування громади УГКЦ. Під час проповіді Апостольський Візитатор висловив вдячність о. Андрію Жибурському за запрошення взяти участь у богослужіннях присвячених урочистостям Покровительки міста і Архідієцезії Богородиці св. Луки та поділився духовними роздумами про важливість згоди єдності в церковній громаді. На завершення відбулася зустріч із вірними.


Прес-служба УГКЦ в Італії