//

Спадщина УГКЦ поки недосліджений феномен у контексті європейської культури, – професор США

Спадщина УГКЦ, як феномен європейської культури, ще абсолютно не досліджена. Це не вузька сфера дослідження, а широкий простір, який має безліч вимірів – від історичного аж до мистецького. Вона могла б стати центром наукових досліджень на Гуманітарному факультеті УКУ.

 

Таку думку висловив професор історії богослов’я Католицького університету Нотр-Дам (США) о. д-р  Юрій Аввакумов 8 червня під час наукового семінару в УКУ  «Ідея Гуманітарного факультету».

 

«Ідея Гуманітарного факультету в УКУ – це відчуття і співпереживання творчої напруги між двома великими ідеями – ідеєю християнства та університету, – вважає декан Гуманітарного факультету, історик Ігор Скочиляс. – Ми формуємо навчальний процес, опираючись на мовний інструментарій, зокрема класичні мови, сучасні західні, церковнослов’янську. Наша мета дати не лише ґрунтовні знання, але й універсальні. Таким чином, ми намагаємося відповідати і реагувати на суспільні проблеми».

 

На думку ректора УКУ, о. д-ра Бориса Ґудзяка, лідер гуманітарного процесу повинен відчитувати різні знаки і символи – тексти і також обличчя, образи, символи культур. «Я б хотів, щоб Гуманітарний факультет УКУ був місцем цілісного підходу, де є серйозне реальне бачення дійсності, глибоке розуміння символу, відчуття людини і людського пережиття», – наголосив ректор.

 

У перспективі розвитку Гуманітарного факультету – створення кафедри методології історії та окремої програми досліджень у контексті християнської культури.

 

Варто зазначити, що на сьогодні існує п’ять кафедр Гуманітарного факультету – кафедра класичних, візантійських і середньовічних студій, кафедра світової історії нового і новітнього часу, кафедра нової і новітньої історії України, кафедра загальної та соціальної педагогіки та кафедра журналістики. Також діє магістерська програма з історії та журналістики.

 

Прес-служба УКУ