//

За новим кримінальним кодексом в Непалі карається навернення в християнство

У Непалі розроблений новий кримінальний кодекс, згідно з яким забороняється прозелітизм. Таким чином непальський уряд прагне зупинити навернення в християнство і інші релігії, відмінні від індуїзму і буддизму. За статтею 160 нового кодексу ті, хто проповідує навернення в іншу релігію або підштовхує до цього громадян, ризикують бути покараними тюремним ув’язненням строком до 5 років і штрафом від 400 євро і вище. Ця новина викликала страх і обурення серед християн, які бояться утиску їх релігійної свободи в країні. Проте новий кодекс повинен ще пройти затвердження в парламенті і отримати підтримку президента Рама Барана Ядава.


Міністр непальського правосуддя Прабху Сах пояснив в інтерв'ю агентству AsiaNews, що цей закон не направлений проти християн. «Християни, - сказав міністр, - приносять величезну користь країні. Закон направлений проти насильницького насадження християнства». Сах підкреслив, що в ці роки індуїсти і буддисти неодноразово заявляли про різні випадки насильницького навернення і прозелітизму з боку протестантських спільнот. «Проте, - додав міністр, - ці звинувачення не стосуються католиків».

 

Лідер протестантської спільноти Непалу Ісу Янг Каркі засудив урядовий законопроект і підкреслив брехливість звинувачень в насильницьких наверненнях. Згідно з слів Каркі, закон має бути детально проаналізований до його остаточного прийняття.

 

Необхідно зазначити , що на сьогоднішній день в уряді не представлені релігійні меншини. Багато хто побоюється, що цей закон буде ухвалений без згоди християн і згодом піде на руку екстремістам індуїстам. У 2007 році Непал став світською державою після століть абсолютної монархії індуїзму. Тимчасова конституція, затверджена під спостереженням ООН, забороняє прозелітизм, але дає право всім громадянам сповідувати власну віру, включаючи місіонерську і гуманітарну діяльність. За словами  церковним представникам, з кінця монархії тисячі індуїстів навернулися в християнство, і кожну неділю більше 200 нехристиян присутньо на Літургії в католицькому соборі Катманду.


Не дивлячись на це, політична і економічна нестабільність останніх років, яка є результатом боротьби між світськими партіями, зміцнила рух індуїстів, який прагне повернути монархію і пригальмувати будь-якими способами зростання навернень в інші релігії.

 

Джерело: Радіо Ватикан