//

На аудієнцію до Святійшого Отця приїдуть 1400 циган

В суботу 11 червня Папа Бенедикт XVI прийме на аудієнції у Ватикані 1400 європейських циганів з нагоди їх паломництва до Риму. Воно приурочене до 75-ої річниці мученицької смерті і 150-ліття з дня народження блаженного Зефіріна Гіменеса Малли, мученика циганського походження з Іспанії.

 

За статистикою, в світі всього 36 мільйонів циганів, з яких 18 мільйонів живуть в Індії, 15 мільйонів – в Європі і 2 мільйони на американському континенті. В Італії їх близько 170 тисяч. Паломництво організоване Папською радою душпастирства мігрантів і подорожуючих і фондом «Мігрантес» Італійської єпископської конференції, за підтримки Спільноти Св. Егидія. Її президент професор Марко Імпальяццо розповів кореспондентові Радіо Ватикан, що йдеться про безпрецедентну подію – Папа вперше в історії прийме у Ватикані циган. Це свідчить про любов Церкви до цього народу, про визнання його меншістю, яка володіє рівними з іншими народами правами і обов'язками. Це особливо важливо сьогодні, в період зросту нетерпимості до циган в Європі.


І самі цигани, говорить проф. Імпальяццо, міняються: сьогодні в Європі наголошується їх прагнення до повноцінної участі в суспільному житті. У багатьох країнах, у тому числі Італії, для циган проводиться катехизація, з ними працюють черниці і священики. На аудієнції в суботу були присутні і священнослужителі-цигани, про існування яких багато хто навіть не підозрює. Папа вислухає також свідоцтво циганки, що вижила після концтаборів під час Другої Світової війни.

 

Джерело: Радіо Ватикан