//

У столиці знову розгорається вогнище міжконфесійного протистояння

Натхненні наближеністю до влади, відчуттям вседозволеності та заручившись підтримкою окремих депутатів Київради від Партії регіонів, представники Московського Патріархату готують провокацію, маючи в черговий раз намір привласнити храм святителя Миколая на вул. Нагорній у Києві. Йдеться про храм, який зведений як частина комплексу в пам’ять жертв Чорнобиля – на жаль, не завершеного.

 

І освячення місця під будівництво, і освячення хреста на куполі храму, і, нарешті, – освячення самого храму звершував Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Поруч знаходиться малий храм, в якому багато років молиться громада Київського Патріархату, яка опікується будівництвом храму.

 

Але з певного часу представники Московського Патріархату облюбували нову церкву. Спочатку, домовившись з колишнім головою Шевченківської РДА Пилипишиним, її намагалися фактично купити. Але тоді справа не вдалася, в тому числі через громадське обурення.

 

Тепер, коли храм освячений Патріархом Філаретом, представники МП знову загорілися бажанням отримати контроль над ним. Депутат від Партії регіонів Дейнега провів через комісію Київради з питань майна рішення підтримати «прохання парафії Ікони Божої Матері Всіх скорботних Радість» Московського Патріархату та підготувати проект рішення Київради про передачу храму зазначеній громаді.

 

Невже представники столичної влади забули про конфлікт навколо цього храму? Невже у Київраді не знають, що саме громада Київського Патріархату багато років поспіль безуспішно добивається того права, яке вони зараз хочуть віддати «паперовій» громаді МП? Чому приймаються рішення, якими розпалюються все нові й нові вогнища міжконфесійного протистояння? Невже мало того, що столична громадськість обурена подіями навколо Десятинної церкви?

 

Зараз існує реальна загроза захоплення храму представниками Московського Патріархату, який у цьому районі вже має щонайменше три храми. Розвиток подій та позиція, яку займе столична влада, покаже, чи знають на місцях вимогу законодавства, на якій не так давно наголошував у своєму виступі перед Радою Церков Президент В. Янукович – в Україні всі конфесії рівні. А це означає, що не повинно бути так, коли всіма правами користується лише та конфесія, якій симпатизують можновладці.

 

Прес-центр Київської Патріархії