//

Католицькі єпископи Європи рекомендують ісламу стати більш релігійним і менш політичним

З 31 травня по 2 червня в Турині проходила Друга конференція делегатів від Конференцій єпископів країн Європи з питань діалогу з мусульманами. Конференція була організована Радою Єпископських конференцій Європи (CCEE). Її учасники підтвердили зацікавленість Католицької Церкви в подальшому входженні мусульман в контекст європейської культури. Поступова «інкультурація» ісламу в Європі повинна мати на увазі пріоритет його релігійно-етичного аспекту над політичним. В цьому випадку сповідники ісламу зможуть внести свій вклад до соціального і культурного життя «Старого континенту», відкриються на діалог з іншими релігіями і культурами.

 

Католицька Церква із зацікавленістю стежить за ініціативами мусульманських спільнот, що мають на меті забезпечити імамам і вчителям релігії адекватну богословську і культурну підготовку. Церква підтримує і установу нових кафедр ісламської теології в університетах країн, де існування богословських факультетів взагалі допускається, як і проведення «уроків ісламу» в школах. Вона також з симпатією спостерігає за нинішніми процесами у низці арабських країн, де народ відкрито заявляє про своє прагнення до свободи і демократії. Церква чекає, що наслідком цих процесів стане визнання свободи совісті для арабів, що сповідують християнство.

 

Роботою триденної конференції керував віце-голова Ради Конференції єпископатів Європи кардинал Жан-Пьєр Рікар з Бордо у Франції. Участь в ній брав і голова Папської Ради у справах міжрелігійного діалогу кардинал Жан-Луї Торан, а також архиєпископ Тунісу Марун Лаххам. Цей єрарх, що народився в Йорданії, а нині очолює Католицьку Церкву в Тунісі, застеріг своїх колег від панічного відношення до ісламу, а мусульман закликав визнати ту істину, що арабське суспільство не можливо представити без арабів, що сповідують християнство.

 

Джерело: sibcatholic.ru