//

Чи беатифікують наймолодшу із семи вбитих німцями дітей сім’ї Ульм?

Чи зарахують до лику блаженних наймолодшу із семи вбитих німцями дітей сім”ї Йосипа та Вікторії Ульм? Матір вбили за переховування євреїв в той час, коли мала народитися дитина, а під час ексгумації дитину вийняли з голівкою та тулубом назовні. Її не назвали і вона не була охрещена. Цю справу  розгляне ватиканська Конгрегація з канонізації святих.

 

– Такий процес передбачає, що кандидат на святість має мати  ім’я, а в цьому випадку це неможливо. Потрібні також свідоцтво про народження, а потім про хрещення. Це не означає, що ця дитина не є мучеником, бо це справді так. Однак ватиканська Конгрегація з канонізації святих має вирішити, чи не народжена, а вбита в утробі матері дитина буде залучена до грона благословенних, – пояснює отець Станіслав Ямрозек, який провадить справу сім’ї Ульм. Він зазначає, що вони не просили Конгрегацію безпосередньо беатифікувати ненароджену дитину. – Ми спочатку спитали чи можна брати до уваги у цій справі дітей Йосипа та Вікторії Ульм, оскільки вони ще не повністю усвідомлювали, що загрожує тим, хто допомагає євреям. Уже тепер ми вирішили приєднатися шість із них, бо переконані, що віра їхніх батьків має вирішальне значення. Ми надіємося, що такий підхід матиме й Конгрегація, а, може, зробить ще й більше, долучаючи також сьому дитину. Однак вона спочатку має прочитати матеріали справи, – додав священик.

 

– Я є моралістом  і вважаю, що важливим є факт мучеництва – сказав отець  д-р Пьотр Кєнєвіч з  кафедри теології Католицького Любельського Університету: – На мій погляд, те, як називається дитина,  є абсолютно вторинним. Вона була особою, її вбили, і спосіб убивства відповідає критеріям мучеництва. Якщо ми не знаємо її імені, то це не означає, що Бог цього не знає. Я вважаю, що Церква може дати дитині ім’я або залишити безіменною. Однак це не має бути перешкодою, дитина не має бути відокремленою від святості інших членів сім'ї. Її смерть є її свідченням. Вона померла у своїй матері, разом зі своєю матір'ю. Святійший Престол або той, хто провадить процес, мають дати дитині ім'я або просто сказати, це сьома дитина. Навіть якщо вона не була охрещена, можемо говорити тут про хрещення кров'ю.

 

Процес беатифікації сім’ї Ульм розпочали 2003 року. Після його закриття на державному рівні, справу передали до Ватикану.

 

За матеріалами: fronda.pl