//

Беатифіковано оборонця індіанців в Мексиці

Під час Літургії в Загребі Бенедикт XVI згадав про те, що відбувалося в цей час в іншому кінці Європи, в Іспанії. Перед полуденною марійною молитвою Святіший Отець звернувся до події беатифікації Хуана де Палафокс і Мендоса.

 

Беатифікаційну Літургію в катедрі Ель Бурдо де Осма очолював від імені Папи кардинал Анджело Амато, префект Конгрегації в Справах Канонізації. У богослужінні взяли участь також 5 кардиналів і 40 єпископів, а також  делегація з Мексики, паломники з Іспанії.

 

Кардинал Амато підкреслив найважливіші моменти з життя блаженного. Він народився 24 червня 1600 року в Фітеро(Наварра), був позашлюбною дитиною. Мама хотіла позбутись небажаної дитини, бо приховувала вагітність, тому поручила служниці викинути дитину в річку Альхама. Але цьому перешкодив Педро Наварро, який заопікувався хлопцем надалі. Нарешті у 1609 році батько визнав сина і подбав за його освіту.

 

Хуан де Палафокс навчався в Саламанці, почав просуватись в політичній кар’єрі.  Однак у 1628 році  пережив радикальне навернення і почав життя повне покути, молитви і турботи про найбідніших. Через рік став священиком, мав надзвичайну довіру короля Філіпа IV, який відправляв його до багатьох країн Європи з делікатними дипломатичними місіями.

 

У 1639 році став візитатором Нової Іспанії  і єпископом в Пуебла де лос Анджелес в Мексиці. Там він не лише здійснив ґрунтовну реформу духовенства і монашества, але також вів боротьбу з корупцією і непотизмом. Боровся за права індіанців ті вбогих. Швидко здобув популярність серед бідних і ворогів серед можновладців.

 

У 1642 році Філіп IV іменував його віце-королем і губернатором Нової Іспанії. Через рік Хуан став Архиєпископом Мексики, але волів залишитись у своїй попередній єпархії. У 1650 році він повернувся до Іспанії, де став ординарієм єпархії Осма. Помер 1 жовтня 1659 року в опінії святості, «оплакуваний – згідно хронік- цілою Іспанією».

 

Одразу після смерті розпочався беатифікаційний процес, який зіткнувся з рядом труднощів. Недільна урочистість завершила намагання протягом чотирьох століть винести до хвали вівтаря цього видатного представника іспанського духовенства. 

 

За матеріалами: Radio Watykanskie