//

Кардинал Станіслав Рилко прийняв делегацію Руху «Подружні зустрічі»

«Діалог існує тоді, коли ми бачимо добро в іншій людині», – заявив Голова Папської ради у справах мирян, кардинал Станіслав Рилко під час зустрічі з делегацією Асоціації «Подружні зустрічі» (Encounters of Married Couples) – „Сьогодні ми зустрічаємо безліч пророків нещасть, які віщують про небезпеку, – говорив кардинал, – але світ потребує пророків надії, потребує Благої звістки, свідоцтва про те, що християнський шлюб можливий, що це не утопія, що він приносить радість”.

 

Кардинал Станіслав Рилко прийняв 4 червня у Ватикані делегацію Правління Міжнародної Асоціації «Подружні зустрічі» (Encounters of Married Couples). На чолі делегації були засновники і лідери Асоціації, Ірена і Єжи Гжибовські, до складу увійшли лідери Подружніх зустрічей з Білорусії, Литви, Латвії, Польщі, Росії і України. Окрім цих країн рух «Подружні зустрічі» розвивається в Казахстані, Молдавії, а також в Ірландії, останнім часом також в Німечині.

 

Делегацію Руху «Подружні зустрічі» Української Греко-Католицької Церкви на зустрічі представляли о.Іван Чичерський, духівник Всеукраїнського Руху «Подружні зустрічі», та лідери Руху - подружжя Віра і Зеновій Кузимків.

 

Харизмою Руху «Подружні зустрічі», заснованого в Польщі в 1977/78 р., є дар діалогу, який веде до зустрічі чоловіка і дружини. Таким чином зміцнюється, а часто наново відроджується освячений Церквою зв'язок між ними. У багатьох країнах реколекцїї, які проводить Рух «Подружні зустрічі», готують подружжя до вінчання після багаторічного життя в цивільному шлюбі. Вечори для закоханих, що проводяться Рухом «Подружні зустрічі», готують молодих людей до таїнства вінчання.

 

В Українській Греко-Католицькій Церкві цей рух започатковано 1999 року у Києві. Відтоді створено осередки у Києві, Тернополі, Івано-Франківську, Львові. Вони долучають до реколекцій подружні пари з інших регіонів України.

 

11 серпня 2009 року спільнота аніматорів руху «Подружні Зустрічі» отримала статут затверджений у Ватикані Pontificium Consilium pro Laicis (752/09/S-61/B-109), а 11 грудня 2009 року благословення Глави УГКЦ Блаженнішого Патріарха Любомира (Гузара) для праці в лоні Української Греко-Католицької Церкви.

 

Зараз на Україні у Греко-Католицькій церкві діє 4 осередки спільнот «Подружні зустрічі», які нараховують 40 подружніх пар аніматорів, 10 священників аніматорів, у реколекціях взяли участь понад 1000 пар-учасників

 

В кінці зустрічі у Ватикані кардинал Станіслав Рилко сказав: «Я хочу вам подякувати за те, що ви звернулися до наших братів і сестер на Сході. Саме тому, що нас об'єднує загальна історія, загальний досвід останніх десятиліть, коли потрібно було протистояти одній і тій же формі ідеологічного насильства. Це звернення до братів і сестер на Сході, щоб нести їм цю харизму, Євангеліє шлюбу і сім'ї, дуже цінне. Це звернення до тих, хто відчував страждання і піддавався переслідуванням. У цьому ми бачимо перст Божий».

 

Делегація Руху «Подружні зустрічі» направила звернення до всіх католицьких рухів і асоціацій про потребу все більш активного залучення Церкви в несення допомоги шлюбу і сім'ї.

 

На завершення зустрічі Віра і Зеновій Кузимків вручили кардиналу інформаційний буклет про розвиток Руху «Подружні зустрічі» в УГКЦ.

 

Джерело: olha-church.org.ua