//

Не припиняється «мовчазне вбивство» дітей в Індії

Традиційне надання переваги синам продовжує провокувати справжнє масове вбивство дівчаток в Індії. Згідно з останнім переписом населення Індії (2011), в країні на кожну 1.000 хлопчиків у віці до 6 років припадає лише 314 дівчаток. Це найнижче співвідношення, зареєстроване з часів здобуття країною незалежності в 1947. В абсолютних цифрах «дефіцит» дівчаток цього віку складає 7,1 мільйонів.


Якщо донедавна в деяких штатах північної і західної Індії - Гуджараті, Харйані і Раджастані  - була широко поширена практика дітовбивства або відмови від дівчаток, то сьогодні переважає практика селективних абортів. Цей метод, можливо, не викликає багато шуму, проте, він не менш ефективний.


Це підтверджує нове дослідження, опубліковане у вівторок, 24 травня, авторитетним британським медичним журналом "The Lancet", виконане під керівництвом професора Прабхата Джха з Центру "Global Health Research" Університету Торонто (Канада) і професора Раджеш Кумара з "PGI School of Public Health" в Іандігархі, тобто в місті північної Індії, яке є столицею штатів Панджаб і Харйана.


Згідно з дослідженням, що базується на даних про 250.000 народжень, впродовж останніх трьох десятиліть - тобто з 1980 по 2010 - були «відібрані», а потім абортовані, загалом від 4,2 до 12,1 мільйонів зародків жіночої статі. Дослідники підрахували, що в 80-і роки минулого століття в результаті селективних абортів Індія недорахувалася до 2 мільйонів дівчаток. Але найвищими і найдраматичнішими є оцінки 90-х років (від 1,2 до 4,1 мільйонів) і першого десятиліття третього тисячоліття (від 3,1 до 6 мільйонів).


Дослідження показало, що феномен так званих "Missing girls" - тобто «зниклих дівчаток», оскільки вони знищуються в лоні матерів лише з причини своєї статі - дуже загострений серед інших дітей в індійських сім'ях, в яких перша дитина дівчинка. При першій вагітності ще немає явної переваги хлопчиків, але при подальших вагітностях ця тенденція чітко виявляється. Коли виявляється, що в сім'ї знову повинна народитися дівчинка, спокуса зробити аборт дуже сильна.


Співвідношення між статтями серед первістків майже в нормі. Як показують дані за період 1990-2005, співвідношення статей було наступним: у 1990 на 1000 хлопчиків припадало 943 дівчинки, а в 2005 - 966. Ситуація драматично змінюється з другими дітьми в сім'ях, де первістком була дівчинка. В даному випадку, в 1990 на 1000 хлопчиків припадало 906 дівчаток, а в 2005 співвідношення впало до 836 дівчаток на 1000 хлопчиків. Ще різкіше співвідношення міняється у випадках з сім'ями, де і перша і друга дитина дівчатка. Так в 2006 таке співвідношення дорівнювало 768 дівчаткам на 1000 хлопчиків.


Нове дослідження виявило ще одну особливість. Звернення до селективних абортів зростає в багатих сім'ях і серед жінок, які здобували освіту впродовж десяти і більше років. У 1991 співвідношення статей серед других дітей в 20% найбагатших індійських сім'ях складало 850 дівчаток на 1000 хлопчиків і в сім'ях, матері яких мають хорошу освіту, 880 дівчаток на 1000 хлопчиків. Сьогодні співвідношення між  знизилося до 750 дівчаток на 1000 хлопчиків в 20% найбагатших індійських сім'ях і до 700 дівчаток в сім'ях, матері яких мають хорошу освіту. «Ми стурбовані зростанням цієї тенденції, оскільки відсоток багатих і освічених людей  в Індії збільшується», - сказав дослідник Прабхат Джха (The Hindustan Times, 25 травня).


Крім того, переважання хлопчиків не обмежується західнішими і північнішими регіонами Індії, віднині це національний феномен. У 1991 близько 10% населення Індії проживало в районах, де співвідношення статей дорівнювало 915 дівчаток на 1000 хлопчиків. У 2001 ця пропорція зросла до 27%, а сьогодні більше половини населення - 56% - знаходиться в подібній ситуації.


Примітно, що одним з метрополісів з найнижчим співвідношенням статей є економічна столиця Індії Мумбаї (або Бомбей): 874 дівчаток на 1000 хлопчиків. Лідером з «вбивства жіночих зародків» - як повідомляє "Guardian" (25 травня) - є район Джхаджджар в штаті Харйана: 774 дівчаток на 1000 хлопчиків. На рівні держави співвідношення між статтями  складає сьогодні 830 дівчаток, що є різким зниженням в порівнянні з переписом 2001, коли воно рівнялося 861  на 1000 хлопчиків.


«Мовчазне вбивство» - так називають  автори доповіді те, що відбувається в Індії, - є не лише емблематичним для статусу жінок в найбільшій демократії в світі, але і для рівня безкарності, яким користуються, перш за все, найбагатші сім'ї і певний клас лікарів. Пояснення вбивств зародків жіночої статі дуже просте. Багатим сім'ям дуже легко проплатити фахівця, згідного порушити закон і зробити в своєму приватному кабінеті ехографію для визначення статі очікуваної дитини. Закон "Pre-natal Diagnostic Techniques (Regulation and Prevention of Misuse) Act", що набрав чинності 1 січня 1996, забороняє використання ультразвуку для визначення статі зародка. Як зазначає "Independent" (25 травня), з 800 кримінальних справ, початих проти лікарів в 17 штатах Індійського Союзу, лише 55 завершилися звинувачувальним вироком.


Активісти, такі як Сабу Джордж з "Centre for Enquiry into Health and Allied Themes" (CEHAT), які мають великий досвід в цьому питанні, не вагаються показати пальцем на тих, кого вони називають «могутніми лобі» (Guardian, 25 травня) лікарів і компаній  для тривимірної ехографії і забезпечують прибутковий ринок визначення статті. "Indipendent" зазначає, що йдеться про ринок з щорічним оборотом, принаймні, в 100 мільйонів доларів, на якому працюють близько 40.000 клінік, або спеціалізованих медичних кабінетів, офіційно зареєстрованих індійською владою. Такі компанії, як Yahoo і Google також сприяють селективним абортам: не дивлячись на закон, вони продовжують рекламувати або спонсорувати спеціалізовані канали.


Доната Лоді, відповідальна особа з "Unicef Italia" заявила в інтерв'ю Radio Vaticana (25 травня), що «проблема селективних абортів в Індії має давню історію». Для заборони цього явища недостатньо сказати «ні» селективним абортам, чи ні» дітовбивству. «Необхідно ставити цю проблему відповідно до прав, і саме, прав дівчаток і жінок для того, щоб змінити відношення до них, глибоко укорінені в культурі цього регіону світу. Ми добре знаємо з досвіду, що змінити подібні культурні тенденції в суспільстві надзвичайно важко».

 

Джерело: www.catholic.uz