//

«Хочу вірити, що тут, у семінарії, починається церковне і національне відродження України», - Блаженніший Святослав

У неділю Святих отців Першого Вселенського Собору Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава Української Греко-Католицької Церкви, Архиєпископ Київський, відвідав Трьохсвятительську духовну семінарію з нагоди закінчення навчального року.

 

Свято розпочалося Утренею, після якої відбувся обряд облечин, посвячення підрясників та перше їх вдягання семінаристами, котрі закінчили перший курс.

 

Відтак розпочалася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Предстоятель УГКЦ. З ним співслужив Владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії. У Літургії, крім семінаристів, взяли участь батьки та запрошені гості.

 

Звертаючись до присутніх, Блаженніший Святослав найперше подякував Господу Богу за перший історичний рік Київської Трьохсвятительської семінарії. Глава УГКЦ склав слова подяки Владиці Йосифу (Міляну) за «батьківську опіку над семінарією.

 

Згадуючи про отців І Нікейського Собору, які зібралися для того, щоб засвідчити Єдиного Бога у Трьох Особах, архиєрей наголосив на тому, що «кожна семінарія може бути подібною до ікони І Нікейського Собору, тому що основне завдання семінарії - передати семінаристам скарб апостольської віри та зробити їх здатними свідчити у світі, що Бог є Єдиним у Трьох Особах».

 

Як приклад доброго священика Блаженніший представив о. Маркіяна Шашкевича, 200-ліття від дня народження якого святкуємо цього року. «Він першим почав проповідувати українською мовою, хоча модною були польська, німецька та російська мови. Хочу вірити, що тут починається церковне і національне відродження України, що ви українською мовою будете свідчити правду про Триєдиного Бога», - наголосив очільник греко-католиків.

 

Після Літургії була зачитана грамота Владики Михайла (Колтуна), Єпарха Сокальсько-Жовківського, про надання протоієрейської гідності о. Олегу Олексі, колишньому префекту Трьохсвятительської семінарії, та дозвіл йому носити протоієрейський хрест із прикрасами.

 

Крім того, семінаристам представили нового віце-ректора семінарії, о. Андрія Чорненка, який до того виконував служіння віце-ректора Івано-Франківської духовної семінарії.

 

Наприкінці свята слова подяки Предстоятеля УГКЦ були звернені до батьків, які не побоялися віддати своїх дітей на служіння Господеві.

 

Слід наголосити, що напередодні, у суботу, відбулося загальне та особисте спілкування Блаженнішого Святослава із ректоратом та семінаристами, під час якого архиєрей наголошував на «вірному і ревному служінні Христові Розп‘ятому».

 

Додамо, що триває набір студентів на перший курс 2011-2012 навчального року. Прийом документів проводиться з 16 травня до 18 червня 2011 року щовівторка та щочетверга протягом цього періоду  з 9.00 до 13.00 у приміщенні духовної семінарії.

 

Вступні іспити відбудуться 30 червня 2011 року.

Департамент інформації УГКЦ

 

Додаток:

Символічне значення підрясника – свідчення відчуженості від земної суєти, знаходження духовного спокою. Підрясник є образом одягу, який носив Христос.

Довгий одяк духовенства є також знаком Божої благодаті, що мовби огортає священнослужителя зверху донизу, що покриває всі людські немочі. Підрясник монаха підперезаний шкіряним поясом – це ще й образ волосяниці й пояса, що їх носили в пустелі Іван Хреститель і отці-пустельники, які його наслідували.

Чорний колір – цевідсутність світла, тому що знаходиться за межами спектра. Одяг духовенства чорного кольору є символом покаяння і досконалого спокою, що панує в їхніх душах, відсутності пристрасті, відчуженості від усього суєтного і зосередженості на внутрішньому житті.

Джерело: www.ugcc.org.ua