//

Молоді хорвати розділили з Папою своє свідчення віри

Молоді хорвати Матея Буха зі Шібенської єпархії та Даніел Воріх зі Загребської Архиєпархії в часі чувань зі Святішим Отцем Бенедиктом ХVІ дали свідчення своєї віри.


Матея Буха, студентка теології з Дирнішу, розповіла про своє зростання у вірі, яке почалося уже в ранньому дитинстві і поступово розвивалося. У середній школі Матея включилася в францішканську молодь, яка діяла при її рідній парохії, а паралельно відвідувала Школу духовних аніматорів. Всі ці активності призвели до великих змін у її житті. З боязкої, закритої особи вона переросла у комунікативну і активну молоду дівчину, готову дарувати іншим свої таланти і час, готову завжди допомогти іншим.


Про правдивий досвід Божої присутності Матея посвідчила: «Цей досвід я отримала на радісних прославах Євхаристії, спільній молитві, катехезах, розмовах, правдивій дружбі. Те багатство, яке я прийняла, я не могла затримати тільки для себе. Я бажала поділитися цією радістю з усіма своїми друзями, запалити їх, допомогти їм, щоб і вони отримали такий самий досвід Бога. Цей дар я відчула, як поклик служити в Церкві».


Матея посвідчила про досвід несприйняття іншими, які не сприймали її, як «нормальну» дівчину. Знайомі бачили у ній майбутню монахиню.  Це і зародило в ній певний сумнів щодо свого покликання. Але з Божою допомогою через добрий провід духівника вона запізнала своє покликання. «Замість піти до монастиря, я вирішила вступити на студій теології, щоб як мирянка поглибити своє знання про власну віру. Зараз я на четвертому курсі і заручилася з юнаком, якого кохаю… Тим, що мені завжди дає силу і утверджує у вірі є моє покликання, яким мене покликав Бог – потягати молодь до Бога. Тим, хто далеко від Нього, але і тим, хто близько до Нього відкрити радість життя в Бозі» - завершила своє свідчення Матея.


Даніел Воріх, студент історії та географії зі Загребу, посвідчив, що виріс у побожній родині, де є шестеро дітей. Але вже в середній школі його духовне життя пішло кривими стежками. Почав курити, впиватися, піддався лінивству і прагнув тільки тілесних задоволень. «Церква, розмова про віру, проповіді стали мені нудними. Я постійно запитував себе: «Що то за Бог, якого я мушу через силу любити, який примушує мене ходити на нудну Службу Божу і постійно щось забороняє? Я нудився у пошуках любові, сам того не підозрюючи» - розповів Даніел.


Зміна в його житті відбулася, коли він з цікавості почав відвідувати харизматичну молитовну спільноту. «Я запізнав одного священика, через чиє життя можна запізнати і полюбити Бога. Після довгих блукань я нарешті знайшов те, що шукав – знайшов Любов Божу. В спільнотній молитві я відчув, що Бог – живий, відчув гидкість гріха у цьому стані я спонтанно випалив: Ісусе, ти мене шукаєш цілий час, а я постійно від Тебе втікаю, але ось я тут перед Тобою! В цей момент я діткнув небо. Я відчув себе разом з Особою, Яка мене любить, яка чистить усе моє єство. Я був готовий вмерти за Христа у цій хвилі. Ця зустріч з Христом докорінно змінило моє життя».


Даніел вже чотири роки живе новим життям. Недавно він переконався, що Бог його кличе стати священиком. З цього часу його захоплення Христом не минає.


Ці свідчення Святіший Отець підсумував: «Досвід Даніела нагадує подібний досвід св. Августина, досвід пошуку любові десь «зі зовні», а опісля відкриваєш, що ця Любов ближче мені, аніж я сам собі, ця Любов мене доторкається зі середини і очищає. Матея ж нам розповіла про красу спільності, яка відкриває серце, розум і натуру. Дякую вам обом!»


Джерело: www.papa.hr