//

Християни і інші меншини індійського штату Мадхья-Прадеш виступили проти «індуізації» системи освіти

Християни і інші меншини індійського штату Мадхья-Прадеш виступили проти привілейованого положення індуїзму, особливо в системі освіти. Згідно з агентством Eglises d'Asie (Церкви в Азії), днями делегація релігійних лідерів християн, мусульман, буддистів і сикхів вручила губернаторові Рамешвару Такуру меморандум з проханням визнання рівноправ'я всіх релігій. Причиною цієї ініціативи стало оголошення про введення нової шкільної програми, згідно з якою у всіх школах штату обов'язково вивчатиметься Бхагавад Гіта, один з головних текстів індуїзму.


За словами представників релігійних меншин, йдеться про чергове порушенні світськості держави, гарантованої індійською конституцією, що визнає рівноправ'я всіх релігій.


На зустрічі з губернатором був присутній представник регіональної ради католицьких єпископів Мадхья-Прадеш о. Ананд Моттунгал. Губернатор зобов'язався доставити меморандум прем'єр-міністрові країни, щоб знайти рішення цієї проблеми, здатне задовольнити всі сторони.


Уряд штату Мадхья-Прадеш під керівництвом націоналістичної партії індуїстів Бхаратія Джаната Парті (Індійська народна партія) вже не вперше виступає з подібними ініціативами, які викликають протистояння християнських Церков. У 2007 році християни і мусульмани виступили проти ухвалення закону, що насаджує в школах обов'язковий культ сонця. А недавно Церква оголосила про проведення з боку уряду незаконного перепису єпископів, священиків, адрес віруючих і християнських навчальних закладів, що проводиться місцевою поліцією.

 

Джерело: Радіо Ватикан