//

Світові ЗМІ продовжують коментувати апостольський візит Бенедикта ХVІ до Хорватії

Після першої половини дня, коли стало цілком зрозуміло, що візит Святішого Отця до Хорватії перетворюється на справжній тріумф, світові ЗМІ змінили характер своїх коментарів з нейтрального на негативний.


Так, сербський «Blic» оцінює візит, як політичний, описуючи Загреб, як місто, окуповане поліцією. Також цікаво відзначити те, що сербський журналіст чи не єдиний помітив протест атеїстів проти візиту Папи під галом «Nisam vernik» (я – невіруючий), який зібрав аж… близько сорока протестувальників.


Британський ВВС розмістив новину про папський візит, додавши до неї комуністичні звинувачення на адресу блаженного кардинала Алойзія Степінца, та «підрахував» неймовірних чотири мільйони євро витрат на цей візит, хоча офіційно заявлено, що витрати візиту не перевищуватимуть 2, 3 млн. американських доларів.


Німецький ARD, зберігаючи нейтральність, повідомляє, що Ватикан очікує, що прийняття католицької Хорватії в ЄС створить противагу секуляризованій Старій Європі. Але відзначає велику кількість євро-скептиків у Хорватії, зауважуючи, що ця кількість дуже зросла після вироку Гаазького Трибуналу хорватським генералам, який хорвати вважають несправедливим, а який також отримав негативну оцінку хорватського єпископату. У свої спекуляціях ARD йде ще далі, проголошуючи Хорватію останнім бастіоном католицької Європи.


Цілковиту нейтральність також зберігає і австрійський «Kleine Zeitung», досить детально інформуючи про Візит Святішого Отця до Хорватії. Як більшість світових ЗМІ, і цей ресурс наголошує на історичності цього папського візиту, пов’язуючи його зі скорою інтеграцією Хорватії в ЄС.


«Голос Америки» відзначає важливість візиту Бенедикта ХVІ до Хорватії для майбутньої успішної євроінтеграції цієї країни. З дивовижною впертістю «Голос Америки» називає хорватів балканською нацією, не помічаючи, що Святіший Отець виразно заперечив таке трактування хорватів та протягом першого дня свого візиту постійно наголошував на приналежності Хорватії до Середньої Європи. Не без іронії «Голос Америки» відзначає, що хорватський Президент наголосив ключову роль Католицької Церкви у припинені сербської агресії. Також «Голос Америки» критикує цей візит за буцімто величезні витрати у час світової економічної кризи.


Найдальше у своїх нападках на візит Святішого Отця до Хорваті зі згаданих ЗМІ пішла «Німецька хвиля». «Німецька хвиля» звинувачує хорватських католиків у лицемірстві, бо, на думку видання, якби у Хорватії було 80% католиків, то там не було би жодних корупційних скандалів. Також видання занижує кількість декларованих католиків в Хорватії на 9%, пишучи про 80% католиків, замість 89%. Також видання виражає сумнів, що хорвати взагалі знають Десять Божих заповідей. На думку видання, страшенно негативним є те, що в Хорватії національна приналежність асоціюється з приналежністю до Католицької Церкви, «щиро» забуваючи, що в Хорватії існують корінні хорвати-протестанти і хорвати-мусульмани, кількість яких зовсім не є у межах екзотики. «Німецька хвиля» також звинувачує хорватський католицький клир у сильній заполітизованості, закидаючи хорватському єпископату реакції на несправедливості соціальної системи. Також видання називає теперішній візит Папи «спектаклем у час важкої економічної кризи». Невідомо звідки «Німецька хвиля» приходить до висновку про катастрофічне падіння авторитету Церкви в хорватському суспільстві.


Огляд підготував о. Орест-Дмитро Вільчинський