//

Католицька Церква в Угорщині подає приклад єдності в розмаїтті культур

Релігії повинні брати участь в будівництві Європи, особливо коли йдеться про діалог між культурами. Про це нагадав глава Папської Ради у Справах Душпастирства Мігрантів і Подорожуючих, який 1 - 6 червня перебуває з візитом в Угорщині. Архиєпископ Антоніо Марія Вельйо взяв 2 червня участь у конференції з християнсько-єврейського-мусульманського міжрелігійного діалогу, що проходить з 1 по 3 червня у замку в Ґеделльо, недалеко від Будапешта.  Конференція організована у зв’язку з головуванням Угорщини в Європейському Союзі в поточному півріччі, а її учасниками є представники зазначених трьох релігій, а також політики і дипломати.

 

Глава дикастерії Ватикану нагадав, що Європа стала континентом багатьох культур не лише зараз у зв’язку з приливом іммігрантів, але це є історично багатокультурною реальністю. Її сьогоднішнє обличчя є результатом співіснування різних культур. За словами архиєпископа Вельйо, перелом XX і XXI століття є водночас епохою міграції та націоналізму, з чим пов’язується витіснення меншин на маргінес, іноді із застосуванням насильства. Це націоналістичне відкидання чужих не є чимось новим. Коли ми добре придивимося до нашої історії, то зауважимо, що різність культур до нині є джерелом численних конфліктів і воєн, – визнав глава Папської Ради у Справах Душпастирства Мігрантів і Подорожуючих. Він зазначив, однак, що завдяки діалогу це розмаїття може стати позитивним фактором, багатством і джерелом кращого розуміння людини. При цьому він процитував заяву Івана Павла II в ООН у 1995 році. Архиєпископ Вельйо підкреслив необхідність свободи віросповідання та забезпечення іммігрантам місць відправлення культу. Він вказав на Католицьку Церкву як приклад поєднання фундаментальної єдності з розмаїттям культур. Це вклад у розбудову Європи в діалозі культур, які він прагне дати.

 


Глава ватиканської дикастерії у справах мігрантів закінчив свою промову на угорській конференції з міжрелігійного діалогу цитатою з постсинодального звернення Папи Римського Івана Павла II Ecclesia in Europa: "Мирне співіснування і взаємний обмін внутрішнім багатством уможливить будування Європи як спільного дому, в якому кожного буде прийнято, ніхто не дискримінуватиметься, всі сприйматимуться і будуть жити відповідально, як члени однієї великої сім'ї "(п. 102).

 

За матеріалами Radio Watykańskie