//

Партія регіонів продовжує знущатися над пам’яттю мільйонів українців

На пропозицію відомого україножера Вадіма Колісніченка Верховна Рада прийняла проект постанови про створення національного військового кладовища. За задумом автора документа - народного депутата Вадима Колесніченка (Партія регіонів), на ньому будуть ховати ветеранів Великої Вітчизняної війни, воїнів-афганців, а також загиблих за Україну учасників інших військових конфліктів.


Воїнам УПА, відповідно до законопроекту, на цьому кладовищі місця не знайдеться.


Експерти попереджають, що такий вибірковий підхід може стати причиною додаткового напруження у суспільстві.
Національний меморіал пан Колесніченко пропонує створити в Україну - у селі Биківня Київської області, неначе знущаючись з жертв сталінського терору.

 

Після прийняття проекту постанови буде сформований робочий комітет, до якого увійдуть представники Міністерства оборони, ветеранських організацій, чиновники київських міської та обласної адміністрацій. Комітет буде займатися розробкою проекту меморіалу.


За словами пана Колесніченка, на кладовищі ховатимуть ветеранів Великої Вітчизняної війни, учасників війни в Афганістані та інших збройних конфліктів. При цьому депутат заявив, що тут не будуть ховати воїнів УПА, тому що формально вони не є ветеранами. Така позиція Верховної Ради не може не ображати пам’ять мільйонів українців православних та греко-католиків, які в лавах УПА віддали своє життя за визволення України, а також ображає їхніх нащадків.


На думку Юрія Шухевича - сина одного із засновників ОУН-УПА Романа Шухевича, пропозиції пана Колесніченка можуть внести розкол в українське суспільство. «Вадим Колесніченко тільки й робить, що зіштовхує українців між собою», - заявив пан Шухевич.

 

 

У свою чергу, заступник директора Інституту історії України Національної академії наук Станіслав Кульчицький підтримує ідею створення військового меморіалу. «Але якщо кладовищі національне, то на ньому можна ховати лише радянських ветеранів. Виборчий підхід у даному випадку абсолютно неприпустимий», - повідомив пан Кульчицький. На його думку, перед створенням національного меморіалу необхідно провести громадські слухання, які допомогли б вирішити всі спірні питання.


Джерело: «КоммерсантЪ-Украина»