//

Верховна Рада відмовилась надати соціальні права студентам і викладачам духовних навчальних закладів

КИЇВ – Верховна Рада України не підтримала пропозицію народного депутата Володимира Марущенка (партія ХДС) про надання належних соціальних прав студентам і викладачам духовних навчальних закладів, повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

Законопроект № 6123 передбачав внесення змін до статті 11 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». Зокрема, студентів, викладачів та працівників релігійних навчальних закладів пропонувалось зрівняти у соціальних правах і гарантіях з відповідними категоріями студентів і працівників приватних навчальних закладів.

 

Під час голосування, яке відбулось 18 травня, законопроект підтримали лише 47 народних обранців, замість 226 необхідних. З них 23 – від фракції «БЮТ-Батьківщина» та 19 – від Блоку "НУНС".

 

При цьому парламентська більшість у складі Партії регіонів, комуністів та Народної партії не дала жодного голосу на підтримку цієї ініціативі.

 

Напередодні голосування профільний Комітет з питань культури і духовності в цілому підтримав ідею зрівняння у правах студентів духовних і приватних навчальних закладів. Проте у підсумку рекомендував парламенту повернути законопроект авторам на доопрацювання.

 

Парламентський Комітет висловив думку, що умовою забезпечення соціальних гарантій працівників духовних навчальних закладів має стати проходження цими закладами передбачених законодавством процедур ліцензування та акредитації.


Примітно, що до цього часу на веб-порталі Верховної Ради України відсутня стенограма засідання, на якому розглядалось зазначене питання, тому справжні мотиви відхилення законопроекту залишаються невідомими.

Інститут релігійної свободи, м.Київ
www.irs.in.ua