//

Християни і мусульмани Іраку просили Марію про мир

Християни Кіркуку завершили місяць, присвячений Марії, нетиповими «травневими набожностями», молячись разом із визнавцями ісламу. В цьому північноіракському місті, де нещодавно дійшло до кровопролиття, мусульман до спільної молитви запросив місцевий халдейський архиєпископ Луїс Сако.


В катедрі халдейського обряду католицький диякон прочитав уривок про Благовіщеня з Євангелія від Луки, а один з імамів уривок з Корану – Mariam, присвячений Матері Ісуса. Іслам пошановує Марію, хоча не визнає її Матір’ю Бога, оскільки не визнає божества Христа. Жінки обох релігій відмовили молитву до Марії чотирма місцевими мовами: арабською, курдською, туркменською і халдейською. Релігійні провідники на знак миру випустили голубів.


У зустрічі взяли участь сім’ї двох жертв тероризму, вбитих у Кіркуку в першій половині травня: християнина, якого викрали з вимогою викупу та мусульманина-поліцейського. Цей терор пов’язаний як з ісламськими фундаменталістами, так і зі злочинами, які за останній час посилилися на півночі Іраку. В сусідньому Мосулі вчора вбили християнина сирійсько-православного визнання, віце-директора цементного заводу, батька чотирьох дітей.


Архиєпископ Сако, ініціатор єпархіальної набожності в Кіркуку, закликав до припинення насильства та допущення християн до участі в розбудові суспільного життя.


За матеріалами Radio Watykanskie