//

Я був сатаністом

Я не мав надприродних досвідів, ані містичних переживань, поки був членом сатанинської секти «Crna zora» (Чорний світанок) у Вараждині. Більшість членів цієї організації таких досвідів не має, хоча все спрямоване на те, щоб щось подібного відбулося – чорний колір, вогонь, ритуальні обряди, музика… Все це трюк, щоб втягнути молодь – розповідає про свій досвід 23-річний житель хорватського міста Вараждіну Деян Плантак, який в 16 років попав у ряди сатаністів.
 

В сатанізм його втягнула група вараждинських металістів, до якої він належав. Деян нічого не підозрював, коли «друзі» його покликали на прогулянку ввечері. Вони опинилися на занедбаному військовому об’єкті на березі річки Драви. Тут без попередження відбулась його ініціація у сатанинську секту.
 

На думку Деяна, сатаністи звернули увагу саме на нього через те, що тоді він перебував у певній життєвій кризі: був хворобливий і закритий в собі, мав проблеми і в школі, і в дома, його погляд на світ відрізнявся від пересічного. Окрім відвідування чорних мес сатаністи проводили час в дискусіях про віру, Церкву, Сатану, демонізм, а також і в постійних п’янках.
- У свій чорний світ вони мене втягували помаленьку. Вмисне втягували помаленьку. Я робився все більш депресивним. Дійшло навіть до того, що я не міг подивитися в зеркало, навіть мій зовнішній вигляд викликав в мене депресію. Я почав роздумувати над самогубством, як єдиним способом вирішення своїх проблем – пригадує Деян.

На цьому етапі важливу роль відіграла Деянова дівчина, яка відвела його до Небоші Буджановца, соціального педагога, психотерепавта, керівника товариства «Anđeli čuvari» (Ангели-хоронителі). Місія товариства - допомога молодим людям з груп ризикової поведінки.

«Деян потрапив до нас у дійсно тяжкому стані. Він знаходився у тяжкій депресії, життя йому виглядало без жодного смислу» - пригадує пан Буджановац. – «Після його виходу з сатанинської групи розпочався терор проти нього. Кілька разів йому погрожували фізичною розправою. Сатаністам необхідно, щоб про реальний стан їхніх справ ніхто не довідався. Група «Crna zora» не є великою, вона, за нашими даними, налічує десь біля 15 членів, більшість із них походить з середнього класу. Це група аматорів, яка фактично імітує сатанізм, але навіть як така є дуже небезпечною. Багато небезпечнішою на просторах колишньої Югославії є група люцеферіан міжнародної організації «Black Rose» (Чорна Троянда). Ця група організовує масові самогубства, але останніми роками вона в Хорватії практично перестала існувати».

Товариство «Anđeli čuvari» допомогло вже сотням молодих людей звільнитися від пут різноманітних сект і віднайти свій шлях до Бога і його Церкви.

За матеріалами: http://www.vecernji.hr/