//

Археологи виявили в Туреччині один з найдавніших християнських храмів

Археологи виявили в турецькій місцевості Лаодікея один з найдавніших християнських храмів, зведений між 313 і 320 роками після Різдва Христового, повідомляє в п'ятницю німецьке агентство KNA.

 

"Будівля є не лише одним з найдревніших храмів в світі, але і одним з найкраще збережених  в порівнянні з іншими храмами IV століття, оскільки вона кілька сотень років знаходилася під землею", - сказав керівник експедиції археолог Целаль Сімсек (Celal Simsek). За його словами, храм був зведений відразу або незабаром після оголошення в 313 році Міланського едикту, який припинив переслідуванням християн в Римській імперії.

 

Архітектор сподівається, що після робіт з консервації пам'ятки, які продовжаться близько року, до нього буде відкритий доступ паломників і туристів. На думку експерта, зважаючи на значення храму, на його відкриття турецька влада може запросити Папу Римського Бенедикта XVI і православних патріархів.

 

Лаодікея розташована у Фрігії на південному заході Туреччини. У ній деякий час жив апостол Іван, який згадує про цю місцевість в книзі Одкровення. Місто Лаодікея було засноване в III столітті до Р.Х. царем Селевкідом Антіохом II на місці старого міста Діополіс. У I столітті до Р.Х.  місто перейшло під контроль Римської імперії. Після її розпаду Лаодікея знаходилася під владою Візантії, а в 1097 році була захоплена турками.

 

Джерело: www.cnlnews.tv