//

У Львові навчатимуть жестової мови і культури глухої людини

З 4 по 23 липня 2011 року в приміщенні  Філософсько-Богословського  Факультету  УКУ (м. Львів, вул. Хуторівка, 35) відбудеться навчальний модуль”Інтенсивні курси жестової мови і культури глухої людини” в рамках навчальної програми дущпастирства осіб з вадами слуху.

Захід організований Центром душпастрства осіб з вадами слуху “Надія” УГКЦ, Українським Католицьким Університетом, Львівською Архиєпархією УГКЦ з метою створення середовища учасників процесу душпастирювання осіб з вадами слуху.

Передбачається навчання на трьох рівнях: початковому, проміжному і професійному.
Учасники інтенсивних курсів мають унікальну можливість грунтовно осягнути базовий курс, удосконалити наявний рівень жестової мови  і  увійти в культурний світ  глухої людини.

На навчання запрошуються: нечуючі (слабочуючі) з вищою освітою, члени сімей нечуючих з вищою освтою, вчителі, соціальні працівники,  миряни з вищою освітою, священики, пастори, члени чернечих згромаджень, семінаристи, студенти медичних закладів.

Навчання проводять  досвідчені викладачі і працівники лабораторії жестової мови Інституту спеціальної педагогіки АПН України:

Адамюк Наталія Борисівна – керівник навчальної групи, науковий співробітник лабораторії жестової мови Інституту спеціальної педагогіки АПН України.(м.Київ)

Чепчина Ірина Іванівна - перший заступник голови Центрального Правління УТОГ, науковий співробітник лабораторії жестової мови Інституту спеціальної педагогіки АПН України (м.Київ)

Іванюшева Наталія Василівна - Голова ради перекладачів жестової мови, науковий співробітник лабораторії жестової мови Інституту спеціальної педагогіки АПН України. (м.Київ)

Вишневська Світлана Ахматівна - спеціаліст з перекладу літургійних текстів.(м.Київ)

Лещенко Л. М   -  cурдопедагог  (Харьків)

Лук’янова С.П.  -  сурдопедагог навчально-методичного центру (Полтава)

Розробка програми під керівництвом Кульбіди Світлани Вікторівни (завідувача лабораторії жестової мови Інституту спеціальної педагогіки АПН України, доктор.пед.наук старшого наукового співробітника).

 

В програмі модуля:

1. Сучасні  парадигми ставлення до нечуючих осіб.

2. Українська жестова мова. Українська дактилологія.

3. Особливості  перекладу спеціальних текстів.

4. Етика перекладу, особливості  сприймання нечуючими.

Графік роботи:

8.30 -  9.50 -   заняття  ;       13.00 - 14.00 -  обі д;

10.00 - 11.20 -  заняття ;       14.00 - 15.20 -  заняття;

11.30 - 12.50 -  заняття ;       15.30 - 16.50 -  заняття.

Форми роботи: лекцій - 12 год., практичних  - більше 300 год., кругл. стіл - 4 год.

Під час курсів передбачаються семінари з обміну досвідами праці з нечуючими.

 

Для участі в конкурсі потрібно подати:

 

1. Заяву-анкету (встановленого зразка).

2. Копію диплома (чи довідку про навчання).

3. Мотиваційний лист.

4. Рекомендаційний лист (встановленого зразка).

Конкурсний відбір на основі співбесіди.

Кількість місць – обмежена.

Передбачається доброчинний внесок на покриття витрат.

Прийом документів з  25 травня до 1 липня з 10 до 14 год. В вівторок, середу, четвер, пятницю за адресою: в кім.112 Духовно-пасторальний відділу, Українського Католицького Університету,  вул. Іларіона Свенціцького,17 тел.  8(032)240-99-44  (внутр.159) deaf@ucu.edu.ua

о.Олег Лазуркевич – адміністратор навчальної програми, кім.112, УКУ

асистенти с.Анна Чоп’юк, с. Василія Дільна

79011, м.Львів,вул.Іларіона Свенціцького,17

e-mail: deaf@ucu.edu.ua,( 097) 4826663

 

Досвід попередніх курсів.

Інформація минулорічні курси на Youtube:

 

Вмотивованість абітурієнтів та професійна віддача викладачів стали добрим ґрунтом для плідної праці. Досвід проведення таких курсів показав не лише, що існує велика потреба добре підготованих працівників у цій ділянці, а що вже зараз можна знайти людей, які готові посвятити свій час і значні зусилля такому виду служіння. Шістнадцять минулорічних випускників курсів, які отримали сертифікати двох рівнів – початкового та проміжного, є явним підтвердженням цього. Градація рівнів була спричинена тим, що деякі слухачі курсів вже протягом довгого часу працюють з глухими, інші вперше знайомилися з жестовою мовою.

Цей модуль – був першим у Навчальній програмі душпастирства осіб з вадами слуху, яку започаткував Центр «Надія» з метою реагування на потреби Церкви в праці душпастирства глухих. Від самого початку передбачалося, що Навчальна програма буде динамічною і цілим рядом модулів дозволить підготувати чуючих і нечуючих осіб, які будуть готові співпрацювати у різних ділянках праці Церкви. Вона дозволить особам з вадами слуху і чуючим відкриватися до порозуміння у спільній праці. Центральним елементом програми на всіх етапах стане жестова мова, як первинний засіб спілкування глухих. Участь у програмі дозволить чуючим запізнатися зі світом глухої людини, а глухим підвищити свій рівень володіння українською жестовою мовою. Одночасно з тим, жестова мова викладатиметься як засіб для спілкування, а не як самоціль, іншими словами, очікується, що випускники програми прийматимуть активну участь у пасторальній праці, а не тільки застосовуватимуть свої знання жестової мови як перекладачі.

Джерело: www.ugcc.lviv.ua