//

Міжнародна Екуменічна Мирна Асамблея на Ямайці

"Слава Богу, мир на землі"– під таким гаслом у столиці Ямайки з 17 до 25 травня відбувається Міжнародна Екуменічна Мирна Асамблея, організована  Всесвітньою Радою Церков. Захід увінчує оголошене 10 років тому, 2001 року, Десятиліття Подолання Насильства.

 

Для протестантських, православних, англіканських і старокатолицьких Церков, що належать до неї, це має стати можливістю для нових спільних дій задля справедливого миру між народами. Генеральний секретар цієї всесвітньої організації запропонував усім Церквам-учасницям посвячення справі миру найближчої неділі 22 травня. Ініціативу святкувань, яку висунув норвезький лютеранський пастор о. Олав Твейт Фиксе, підтримав з-поміж інших також і патріарх Варфоломій I.

 

У зв'язку з Неділею Миру, запропонованою Всесвітньою Радою Церков,  патріарх направив циркулярний лист всім єпархіям та парафіям патріархату, який охоплює всю грецьку православну діаспору у світі, від Італії та Франції до Америки та Австралії.  Варфоломій I висловив визнання Екуменічної Мирної Асамблеї в столиці Ямайки як можливості для відновлення зусиль, щоб забезпечити світові мир, що сьогодні знаходиться в особливій небезпеці. Глобальна ситуація викликає стурбованість Варфоломія. Він визнає, що міжособистісні конфлікти дійсно неминучі, але можна було б відмовитися від насильства та війни. "Наші зусилля щодо досягнення миру найчастіше марні, тому що ми не вміємо відмовитися від споживання, близького до марнотратства, ані від націоналістичних амбіцій. Тому, щоб будувати мир, ми повинні розуміти наслідки своїх дій для інших людей, особливо бідних верств населення, і навколишнього середовища", – сказав православний патріарх.

 

За матеріалами Radio Watykańskie