//

Бенедикт XVI про нову євангелізацію і суспільну науку Церкви

Без інтегрального етичного мислення, відкритого на трансцендентність і закоріненого в Євангелії, не вдасться перемогти суспільні і культурні нерівності зглобалізованого світу. Про це говорив Папа на зустрічі з учасниками міжнародного конгресу, організованого Папською Радою «Справедливість і мир» з нагоди 50-річчя енцикліки Івана XXIII Mater et Magistra. 

 

У зустрічі беруть участь спеціалісти католицької суспільної науки з цілого світу, які дискутують над її розвитком і конкретними викликами для Церкви на окремих географічних і тематичних теренах.

 

Святіший Отець вказав на тяглість суспільного навчання останніх пап, для котрих думка Івана XXIII була важливою точкою відліку. Це стосується в особливий спосіб візії Церкви на службі людської родини за посередництвом євангелізаційної місії, істотним елементом якої є власне суспільна доктрина. Завдяки їй  сучасна людина отримує властиве поняття розвитку, економіки і політики щодо правдивого добра, яке покликане служити людині, відкупленій Христом.

 

Особливим вістуном тої правди був в наших часах блаженний Іван Павло ІІ. Як зауважив Бенедикт XVI, без відповідного розуміння свій сенс втрачають такі поняття, як любов чи справедливість. В практичній сфері  з того народжуються і поглиблюються  матеріальні нерівності, які характеризують також нашу епоху.

 

«Не менш непокоять явища, пов’язані з фінансами, котрі після гострої хвилі кризи повернулись до кредитних практик, які сприяють неприборканій спекуляції – сказав Папа. – Маємо справу з шкідливою спекуляцією також щодо товарів споживання, води, землі, що спричиняє ще більше зубожіння тих, які вже живуть в біді. Аналогічно зростання цін на енергетичну сировину, поєднане з пошуком альтернативних джерел енергії, які часто здійснюють в надії швидкої наживи, спричиняє негативні наслідки для середовища і для самої людини».

 

Папа пригадав, що суспільні питання стосуються сьогодні без сумніву суспільної справедливості в світовій шкалі, про що вже пів століття тому говорив блаженний Іван XXIII. Це стосується розподілу матеріальних і нематеріальних дібр, глобалізації і демократії. Тому, як вказав Бенедикт XVI, в часах щораз більшої уніфікації людства необхідною є нова євангелізація суспільної сфери, яка вказала би перспективи широко реалізованої справедливості. Велику роль тут повинні відіграти відповідно приготовані вірні миряни, які працюють з суспільних інституціях з християнським натхненням, про що також говорила енцикліка Mater et Magistra.

 

«Бажаю вам всім, щоб Воскреслий Господь розпалив ваші серця і допоміг вам поширювати плід відкуплення за допомогою нової євангелізації суспільної сфери і свідчення доброго життя згідно Євангелія – закінчив Папа. – Такий вид євангелізації повинен бути підтриманий відповідним суспільним душпастирством, яке би постійно здійснювалося в різних партикулярних Церквах. В світі, не рідко зосередженому на самому собі, позбавленому надії, Церква очікує, що ви будете зачином, невтомними сіячами достовірного і відповідального мислення і творення далекоглядних суспільних концепцій, підтримані повною правди любов’ю, яка живе в Ісусі Христі, Слові Божому, яке стало людиною ».

 

За матеріалами: Radio Watykanskie